Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.31. 17:50

Veszélyes anyagokhoz nagyobb veszélyérzet is kell

<p>Nyíregyháza, Miskolc - Miskolcon egy férfi és a fia robbanásveszélyes rovarirtó gázosító szert öntött a csatornába szombaton, ami a vízzel összekeveredve fel is robbant. A hasonló okból keletkező közveszélyt elkerülendő, helyi szakembereket kérdeztünk.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk-vegyszer-korkerdes-nyiregyhaza.wmv/viewer.htmltml" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:45:Ha elkülönítve gyűjtjük ingyen szabadulhatunk tőle

Veszélyes hulladék begyűjtéssel, kezeléssel profi vállalkozások foglalkoznak, a gazdasági társaságok számára többbnyire térítési díj ellenében. Ugyanakkor a lakosság ingyen is leadhatja a háztartásokban felgyűlt veszélyes hulladékait.

Amit nem szabad

A veszélyes hulladékokat soha nem szabad:

– illegális lerakókra helyezni!

– lefolyóba-, WC-be önteni

– elégetni

– háztartási szemétbe dobni

– álővizekbe és a talajba juttatni

Ehhez annyit kell megtenniük az állampolgároknak, hogy otthonukban külön-külön gyűjtsék ezeket a környezetre, s rajta keresztül ránk emberekre is veszélyes anyagokat, mint az elhasznált sütőolaj, gyógyszermaradék, szárazelem, fénycső, láz-, és hőmérő, háztartási vegyszer, piperecikk, akkumulátor, növényvédőszer (rovar-, gombaölő-, gyomirtó szerek), festék, oldószer, hígító, lakk, valamint az elektronikai hulladék. Ezeket az összegyűjtött tételeket azután, alkalmanként és összességében 100 kilogrammot nem meghaladó mennyiségben térítés mentesen leadhatják Nyíregyházán a Korányi úton a Hulladék Udvarban, illetve az Orosi Hulladéklerakóban – nyilatkozta lapunknak Hajnal Tünde a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. munkatársa.

15:40: Nem ártani sem magunknak, sem a környezetnek

Szőke Ferenc, Lövőpetri polgármestere nemcsak ismert növénynemesítő, hanem maga is viszonylag nagy területen termeszt gyümölcsöt, elsősorban barackot, körtét és bioalmát. – A vegy-, illetve permetszerhasználatra a növényvédelmi törvény az irányadó, de minden gazdálkodónak saját jól felfogott érdeke is, hogy ne ártson sem magának, sem pedig a környezetnek – vélekedett a lövőpetri faluvezető, hozzátéve: – Amúgy is létezik több olyan környezetvédelmi cég, amelyek a lejárt szavatosságú vegyszerek begyűjtésére és szakszerű ártalmatlanítására szakosodtak. Sőt, ha jól tudom az allegorikus hangzású Csöbör nevű vállalkozás még a vegyszerek csomagolóanyagát is elviszi és megsemmisíti. Egyszerű tehát a „képlet”: figyelni kell, és a szavatossági idő lejáratához közeledve fel kell használni a permetszert! – hangsúlyozta Szőke Ferenc, aki felhívta a figyelmet arra is: a gazdálkodóknak mostanság különösen azon szerek el-, illetve felhasználására kell törekedni, amelyekre az Európai Unió 1-2 éves türelmi időt adott csupán.

13:30: – Több tucatnyian kerültek kórházba Miskolcon szombaton, miután egy férfi és a fia robbanásveszélyes rovarirtó gázosító szert – alumínium-foszfidot – öntött a csatornába, ami a vízzel összekeveredve fel is robbant. A detonáció a csatornarendszeren keresztül a szomszéd házakban több fürdőszobát teljesen szétrombolt. A robbanás után 44 embert vittek be vizsgálatra, köztük a robbanást okozó, gázmester végzettségű férfit is, aki ellen közveszély okozás miatt indult eljárás.

Az aluminium-foszfid tartalmú szert raktározott termények gázosítására, ezzel rovarkártevőktől való mentesítésére használják, de csakis speciális képesítéssel rendelkező egészségügyi gázmesterek, tudtuk meg a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságán. Szőke Lajos igazgató elmondta: az alumínium foszfidból, ha nedvességgel érintkezik foszforhidrgén gáz szabadul fel, ami egyrészt robbanás veszélyes, másrészt mérgező hatású, mert roncsolja az idegsejteket, a légutak ingerlését, végső esetben az ember fulladását okozza.
Arra kérdésre, hogy a háztartásokban tárolt különféle növényvédőszereket hogyan semmisítheti meg szabályszerűen a lakosság, a szakember leszögeztre: szakszerű kijuttatás mellett az okszerű felhasználás a legkézenfekvőbb. Ha erre már nincs mód, mert vagy a növénykultúra szűnt meg, vagy a tárolt szer nem beazonosítható, akkor mint veszélyes hulladékot le kell adni a legközelebbi gyűjtőhelyen.

Kapcsolódó cikkek:

Gázrobbanás-sorozat Miskolcon az Avasalja utcában 

A rendőrség lezárta az Avasalja utcát Miskolcon, mert a szennyvíz csatornában történt gázrobbanás miatt, a csatorna csöveken keresztül az épületek fürdoszobáiban is vészhelyzet alakult ki. 

Méreggel kínálták Nyíregyházán, megitta!

Szerdán délután Nyíregyházán, a megyeháza bejáratánál lett rosszul egy férfi. A középkorú nyírbogdányi lakost a mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba, jelenleg nincs kihallgatható állapotban.

- Galambos Béla, Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!