Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.26. 14:28

Átszervezés a Nyíregyházi Főiskolán

<p>Nyíregyháza - Szükségessé vált a Nyíregyházi Főiskola szervezeti felépítésének és felső vezetői szerkezetének újragondolása és továbbfejlesztése.</p>

A Nyíregyházi Főiskola működésében meghatározó szerepet jelentő, 2008 január 1-jétől életbe lépő hároméves fenntartói szerződésben vállalt kötelezettségek, illetve a néhány hete átalakított, új intézményfejlesztési terv alapelveinek való szorosabb megfelelés szükségessé tették a főiskola szervezeti felépítésének és felső vezetői szerkezetének újragondolását és továbbfejlesztését.

Amint azt dr. Jánosi Zoltán rektor elmondta: decemberben írták alá a hároméves fenntartó szerződést az Oktatási és Kulturális Minisztériummal a felsőoktatási intézmények.

– A szerződés új feladatok elé és új pályára állítja az intézményeket, s a minél nagyobb hatékonyság érdekében a vezetési struktúrát is ehhez szükséges igazítani. A hároméves fenntartói megállapodás a finanszírozásunkat szabályozza, a finanszírozást viszont bizonyos feladatok ellátásához kötötte. A Nyíregyházi Főiskola eddigi vezetése a korábbi küldetéshez, koncepcióhoz és elvárási rendszerhez igazodott. Ezért határoztam úgy, hogy a szenátus elé terjesztek egy, a legfelső menedzsment működésére vonatkozó javaslatot. A szenátus támogatta ezt, és mivel a működés folyamatossága érdekében nem volt idő a négyéves pályázatokat kiírni, és megvárni azok zárulását, a két új rektorhelyettest és a főtitkárt egy évre saját hatáskörben bíztam meg a feladatok ellátásával. Részben megváltozott a feladatköre az eddigi stratégiai rektor-helyettesnek, illetve a tudományos, kutatási és fejlesztési főigazgatónak is. 2008. április 1-jétől a nyilvános pályáztatási eljárás befejezésig, de legfeljebb egy évig az általános rektorhelyettesi feladatok végzésével a rektor Tukacsné dr. Károlyi Margit főiskolai tanárt bízta meg, akit egyidejűleg felmentett a Bölcsészettudományi és Művészeti Főiskolai Karon a dékáni tisztség ellátása alól. A stratégiai (és tudományos kutatási) rektorhelyettesi tisztséget továbbra is, az eredeti megbízásnak megfelelően, dr. Máthé Endre főiskolai tanár látja el, akinek feladatkörét a szenátus kibővítette a tisztsége nevében is szereplő tudományos kutatási tevékenységgel. Az oktatási rektorhelyettesi feladatok végzésére dr. Kovács Zoltán főiskolai tanár kapott megbízást, akinek ezzel egyidejűleg a képzési és oktatási főigazgatói megbízása megszűnik. A főtitkári feladatok végzésével a rektor Halkóné dr. Rudolf Éva igazgatót bízta meg, akinek ezzel egyidejűleg megszünteti a humánpolitikai és szabályozási igazgatói megbízását. A tudományos, kutatási és fejlesztési főigazgatói tisztség elnevezésében tudomány- és kutatásszervezői főigazgatói tisztségre változik, ezt a magasabb vezetői beosztást továbbra is dr. Kerekes Benedek egyetemi tanár látja el. Az új vezetési struktúra hatékonysága rugalmasabb, gyorsabb és dinamikusabb, mint az előző volt. A Nyíregyházi Főiskola érdeke kívánta, hogy a vezetési struktúrát és koncepciót hozzáigazítsuk a legújabb elvárásokhoz. A szenátusnak a változtatásokat támogató döntése nyomán az új vezetés a jövő hét elejétől kezdi a munkát. A magyar felsőoktatás, a régió és az élet új kihívásai a későbbiekben megkövetelik a teljes működési szerkezet újragondolását is, ennek előkészítése máris folyamatban van – hangsúlyozta dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!