Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.08. 11:04

Nyugodt nyarat ígér a Dávid-naptár

<p>Nyíregyháza - Az idén korán köszönt ránk a húsvét, annak ellenére mégis remek időnek nézünk elébe. Az előrejelzés kifogástalanul működik, bár a februári meleg hosszát én kurtábbnak gondoltam – mondta Dávid Mihály mérnök, időjárás-előrejelző.</p>

– A kora tavaszinak számító február végi időjárást március elején egy hidegebb periódus követte, amelynek a folytatása méginkább cudarnak ígérkezik.

Március 10–13. között a tél az utolsó dühét is beleadja, a nappali hőmérséklet is fagypont közeli lesz, míg az éjszaka mínusz 4 fok alatt alakul. Ám ezt követően már igazi tavaszi felmelegedésben lesz részünk – jósolja Dávid Mihály.

Május 20-tól már nyár

– Annak ellenére, hogy az idén nagyon korán köszönt ránk a húsvét ünnepe, március 23–24-én remek időnek nézünk elébe. A március vége viszont újból hűvösebb időt ígér.

Április első harmadában a tavasz ismét a szebbik arcát mutatja majd, viszont a hónap közepe táján, április 10–15. között megjelenhetnek a tavaszi fagyok, amelyek éjszakánként mínusz 4–5 fokos hideget is produkálhatnak. Viszonylag hűvös lesz az idő ezt követően április végéig és május első felében is.

Az utolsó tavaszi talajmenti fagy április 28., vagy május 8. közelében lehet. Amint azt az utóbbi évek időjárásában megszoktuk már, az idén május 20-tól is gyakorlatilag elkezdődik a nyár!

Ám azt hiszem, hogy a tavalyi rettentő kánikulahullámok nem ismétlődnek meg, az idei nyár a szelídebb arcát mutatja majd, 25–30 fokos nappali hőmérséklettel.

A legmagasabb hőmérsékletekre május 31-én, június 30-án, július 10–31. között, augusztus közepén, pontosabban 15–22. között és 28-a közelében számíthatunk. E két utóbbi dátumkor érheti el a hőmérséklet a „hőség” minősítést – mondta Dávid Mihály.

Melegebb ősz

– Úgy néz ki, az idei nyár nem ér véget augusztus végén, hiszen ugyancsak forró napokra számíthatunk szeptember derekán is. De az átlagosnál melegebb lesz az egész szeptember, sőt még az október is.

A vénasszonyok nyara ekképpen hosszúnak és kellemesnek ígérkezik. Ez az időjárás kevésbé kedvez majd a kukoricának, hiszen, ha a csapadékot nézzük, az inkább majd az őszutóra lesz jellemzőbb. Az idei Dávid-naptárban a korábbinál nagyobb szerepet kapott a csapadék-előrejelzés.

Összességében erre azt mondhatjuk, hogy az év első felében hullik majd a kevesebb csapadék. Tavasszal inkább a március vége és április első fele lesz csapadékosabb, illetve május második fele.

Az egész év időjárását tekintve pedig az átlagosnak ígérkezik, remélhetőleg nem ismétlődik meg az igencsak szeszélyes, a hőségriadókkal terhelt tavalyi esztendő – sommázott Dávid Mihály.

- Lefler György -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!