Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.20. 06:17

Önerő nélkül megfeneklik a panelprogram

<p>Nyíregyháza - A bérházak, társasházak felújítására, energiatakarékos korszerűsítésére egyedülálló lehetőség a panelprogram. Gátat vethet azonban a modernizációnak, ha a társasházi közösség nem rendelkezik a szükséges önerővel...&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/tavho-panel-program-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A támogatás példa nélküli, hiszen a költségek egyharmadát az önkormányzat, egyharmadát az állam adja, a tulajdonos csak a maradék harmadot. Szerte az országban vannak épülettömbök, melyek már megújultak, ékes példája ennek Nyíregyházán a jósavárosi lakótelep.

Fűtéskorszerűsítéshez, hőszigetelő vakoláshoz és a nyílászárók cseréjéhez lehet támogatást nyerni. Gátat vethet azonban a modernizációnak, ha a társasházi közösség nem rendelkezik a szükséges önerővel, azaz a felújítás költségeinek egyharmadával. Enélkül nem lehet belevágni a dologba. Sokan azért állnak el a programtól, mert túl bonyolultnak találják a pályázati leírást.

Tény: a pályázatíró szakembert nem lehet „megspórolni”, a közös képviselők – hacsak nem építészek és pályázatíró képesítésűek – nem tudják elkészíteni a pályázatot.

Kapcsolódó cikkek:

Emelkedik a panelprogram állami támogatása

Szigorítják a támogatott panelfelújítások ellenőrzését, és nő az állami támogatás mértéke is 2008-ban - jelentette be egy hétfői lakossági fórumon Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára Budapesten.

Panelprogram: átszabják a panelpénzt

Túl sikeres, így elképzelhető, hogy idén már nem lesz új panelfelújítási pályázat, legalábbis a régi feltételekkel nem. Az ok egyszerű: a majdnem harmincmilliárd forintra hízott eddigi kifizetések alaposan megterhelték a költségvetést.

Panel-program

2008. évi Panel-program pályázati kiírása.

Pénzben is mérhető a haszna

 2015-ig valamennyi nyíregyházi panellakás felújítását szeretnék megvalósítani.
- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!