Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.31. 06:18

Napi döntések

<p>Nem kergetek illúziókat, hogy mennyien vannak tisztában vele: kenyér, alma, Túró rudi vagy csak egyszerűen friss tej vásárlásával a környezetünkben működő vállalkozásoknak segíthetünk a talponmaradásban.&#160;<strong>Nyéki Zsolt jegyzete<strong></strong></strong></p>

A jelentéktelen figyelmetlenség pedig apró dominó lehet a mindent borító csődhullámban. Bennem mindig dacos érzést vált ki, ha teszem azt székesfehérvári tejet pillantok egy nyíregyházi boltban, mert tudom, hogy Rakamazon vagy éppen Kemecsén legalább olyan jó tejet (sőt!) fejnek és csomagolnak. Miért a dunántúli üzem bevételét növelném hát a magam forintjaival?

Viszont minden fenntartás nékül szurkolok bármely dunántúli cégnek, ha egy külföldi vetélytárs igyekszik megfojtani (lásd Győri Keksz és Ostyagyár kontra Danone), és képes vagyok a magam szintjén bojkottálni a betolakodót. A globalizációt a kereskedelemben sem tudjuk megfékezni, hatása azonban tompítható. A vállalkozás szabadságának időszakában a jog eszközével nem lehet megtiltani egy-egy árucikk forgalmazását, de választásával a fogyasztó nyomást gyakorolhat.

Uniós taggá válva a kölcsönösség jegyében megnyílt a magyar piac a nyugat-európai termékek előtt, ám ha szétnézünk az Unió más országaiban, láthatjuk: ott nagyon ügyelnek arra, hogy saját nemzeti és helyi termékeiket vásárolják, amikor csak tehetik. Hát így lesz a sok-sok apró vásárlásból nagy dolog.

Kapcsolódó cikkek:

Már a magyar zászló is kínai
Főként a 60×90-es méretű trikolort vitték március 15-e előtt, aminek az alapanyaga többnyire a Távol-Keletről érkezett.

Bezárják a szerencsi cukorgyárat
Nincs elegendő cukorrépabeszállítói szerződés, ezért bezárni kénytelen a Mátra Cukor Zrt. a 120 esztendős múltra visszatekintő szerencsi cukorgyárat.

Alma, tej, krumpli – csapnivaló minőség
Mindig a piacon vásárolom meg a családom számára szükséges zöldséget, gyümölcsöt, ám nem értem: mit keres az ízetlen-bűztelen kínai fokhagyma az őstermelő néninél?!

Kiszállnak a versenyből a hazai kereskedők?
Informátoraink szerint egyre-másra kerül lakat a hazai termékeket forgalmazó és gyártó cégek telephelyeire, üzleteire.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!