Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.17. 18:05

Ingyenes érettségi feladatsorok Nyíregyházán is

<p>Nyíregyháza - Már csak néhány hónap, és elérkezik az érettségi vizsgák ideje. A végzős középiskolások ilyenkor már a felkészüléssel töltik az idejük nagy részét, ehhez nyújt segítséget a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) és a konyvonline.hu közös kezdeményezése.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/probaerettsegi-nyiregyhaza-megkerdeztuk-korkerdes.wmv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:04: Tét nélkül is hasznos, izgalmas!

Egy végzős jól teszi, ha minden lehetőséget kihasználva, tudatosan készül a továbbtanulásra.

Én már kihasználtam az új érettségi rendszer lehetőségeit: német és angol nyelvből rendelkezem előrehozott érettségi vizsgával, valamint felsőfokú német nyelvvizsgával. Így még nagyobbak a továbbtanulási esélyeim. Sok osztálytársam van hasonló helyzetben, több tárgyból előrehozott érettségi vizsgát tettek.

Az érettségi feladatsorokat az elmúlt években először részeik szerint gyakoroltuk. A próbaérettségik a különböző tantárgyakból éppen a második félévben zajlanak az iskolában.

Egy végzős diák jól teszi, ha minden lehetőséget kihasználva, tudatosan készül a továbbtanulásra, melynek pontszámait az érettségi vizsga pontszámaiból kapja. Az egyik ilyen jó lehetőség a FISZ-szel való kapcsolattartás. Minden programjukon nem tudunk részt venni, mert elég messze vagyunk Budapesttől, de az alapvető érettségi vizsgatárgyakból szervezett próbaérettségiknek például nagy hasznát vesszük.

Még akkor is, ha ennek a tétje nem az élesben zajló érettségi – mondta el Papp István, a nyírbátori Báthory István Gimnázium és Szakközépiskola  12. A osztályos tanulója.

16:20: Éretten készülnek az életre

Már csak néhány hónap, és elérkezik az érettségi vizsgák ideje. A végzős középiskolások idejük nagy részét már a felkészüléssel töltik, amihez többféle segítséget is igénybe vehetnek, ezek közül a próbaérettségi a legismertebb. A diákok – ha szükségét érzik – egy-egy tantárgyból kérhetik a próbaérettségi feladatsort és hozzá tartozó megoldási útmutatót is ingyen megkapják.

Elsőtől készülnek

Nyíregyházán szinte egyik középiskolában sem jellemző a központi próbaérettségi, az intézmények inkább a saját előkészítőikkel, úgynevezett „kisérettségik” íratásával tesztelik tanulóik tudását. A Zrínyi Ilona Gimnáziumban a diákok nem írnak próbaérettségiket, az iskolának bevált módszere van a felkészülésre, annál si inkább, mert a tanárok szerint az érettségire nem lehet az egyik percről a másikra felkészülni.

– Többek között irodalomból és történelemből is tartunk házi előkészítőket, a felkészülés, a feladattípusok gyakoroltatása pedig egy folyamatos munka, amit már az első osztálytól elkezdünk – mondta Takácsné Fazekas Julianna irodalom-történelem szakos tanár. A harmadik évtől különválasztják a közép, illetve emelt szintű érettségire jelentkező diákokat, így nincsenek közös alapórák, a csoportok 4 és 6 órában tanulják az irodalmat. – Az érettségi előtt a középszinten érettségizők számára összeállítunk egy feladatsort, amit egy adott évfolyam, egy időben, egyszerre ír meg, ez tehát a saját próbaérettségink – tette hozzá a tanárnő. Emelt szinten a szaktanárok döntik el a felkészülés menetét és az átnézendő tananyagot, ez pedig teljesen más felkészülést igényel.

Izgul, de tanul

– A felkészülést már négy éve el kellett kezdeni, szerencsére a tanáraink sokat segítenek ebben is – mondja a végzős Ambrusz Gergő.

– Matematikából, magyarból és történelemből is vannak olyan plusz felkészítő órák, amin a külön az érettségire készülünk a tananyag mellett. Ismételünk, feladatlapokat oldunk meg direkt az érettségire. Szerencsések vagyunk, mert előrehozott érettségiket csináltattak meg velünk, nekem nyelvből és számítástechnikából is megvan már, így csak a matek, a magyar és a történelem maradt, ami elég nagy könnyebbséget jelent – tette hozzá.

Teher alatt...

– Idén négy osztály 140 tanulója ad majd számot tudásáról az érettségin – közli az adatokat Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes. – A gyerekek döntő többsége főként olyan felsőoktatási intézményeket pályáz meg, ahol nagy a túljelentkezés, míg felsőfokú szakképzésre gyakorlatilag a továbbtanulók pár százaléka jelentkezik csak, ez tendenciává vált az elmúlt években – fűzte hozzá az igazgatóhelyettes. Egy jól sikerült emelt szintű érettségi rengeteget számít a jobb helyek megpályázásánál, így igyekeznek a gyerekeket a képességeihez mérten orientálni, terelgetni. Balázs Lászlóné tapasztalatai szerint többségük jól viseli az élet első, komoly megpróbáltatását, nincsen nagyobb panasz az elszántságra és a szorgalomra sem.

11:30: A próbaérettségik tapasztalatai alapján minta feladatsorokat állítottak össze, amelyekkel a fiatalok felmérhetik a tudásukat és gyakorolhatnak az írásbeli vizsgákra. A feladatokat a kétszintű érettségi követelményei alapján állították össze és a középiskolai tankönyvszerzők lektorálták.

A diákok egy-egy tantárgyból kérhetik a próbaérettségi feladatsort és hozzá tartozó megoldási útmutatót teljesen ingyen. Akiknek egy-egy kötelező olvasmány vagy verselemzés hiányzik a kidolgozott tételsorukból, azoknak is lehetőségük van ezeket kiválasztani egy listáról. A feladatsorokat és az elemzéseket április 15-ig lehet kérni e-mailben a [email protected] címre küldött levéllel.

- Palicz István, Varró Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!