Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.14. 06:23

Hogyan takarékoskodjunk a távhővel?

<p>Nyíregyháza - A lapunkban oly sokszor megszólított Nyírtávhő szakemberei készségesen segítettek abban, hogy hasznos információkkal láthassuk el Önöket, olyanokkal, amelyek segíthetnek a spórolásban.</p>

Amennyiben a lakásban a helyiségeket összenyitják, a hőmérséklet kiegyenlítődik.

Az különböző rendeltetésű helyiségek fűtöttségi fokának megállapítására nem a radiátor fűtőfelületének hőmérséklete az irányadó! A fűtöttség mértékének megállapítására a helyiség belső levegő hőmérséklete alkalmas!

A hőközpontban, hőfogadókban, lépcsőházi elosztószekrényekben megmért és regisztrált fűtési hőenergiafelhasználás költségét az elektromos költségosztó készüléken leolvasható értékek alapján kiszámított mérték arányában osztják el külön-külön helyiségekre vonatkoztatva.

Az épületen belül egy adott lakás fűtési hőfelhasználása nagymértékben függ a lakást határoló épületszerkezetek hőtechnikai tulajdonságaitól is. Amelyik lakást több külső fal vesz körül, vagy az épület szélső szintjein - a földszinten illetve a legfelső szinten - vannak, vagy külső falain több ablak található, annak hőfogyasztása várhatóan nagyobb lesz a többihez képest.

Az épület ezen sajátosságaival együtt azonban ezen lakásban élőknek is módjuk van arra, hogy számukra kedvező, komfortosabb hőérzetet alakítsanak ki a helyiségekben.

Az épületbe beadott hőenergia nagyságának mértékét a közös képviselő kérheti. Ekkor a belső hőmérséklet 16-26 °C között tartására - a helyiség rendeltetésének figyelembe vételével - lehetőségük adódik a lakóknak. Ehhez azonban fokozott figyelmet kell fordítani a termosztatikus radiátorszelepek kezelésére.

Az „1” számtól a növekvő számértékek felé (1-5) csavarva a szabályozó fejet, mind nagyobb mennyiségű fűtővíz kerül a fűtőtestbe, így növekszik a hőleadás is, azaz jobban melegszik, illetve fűt a radiátor. A szabályozás a számok között folyamatos.
A memóriatárcsát jobbra az első ütközésig csavarva a szelep „d” állásba kerül, ekkor a helyiség temperálásához elegendő fűtővíz juthat be a radiátorba, így kis hőfelhasználás mellett alacsony belső hőmérséklet alakul ki a helyiségben, ami arra elegendő, hogy ne hűljön ki túlzottan. „0” állásnál a szelep elzár.

20 °C belső hőmérséklet beállításához ajánljuk, hogy a „3”-as jelre csavarja a szabályzót!

Kapcsolódó cikkek:

Mindenkinek melege van - mennyibe kerül a távhő?

A napokban több levelet és véleményt kaptunk a távhőről, ezekből szemezgetünk. Le lehet-e válni a távhőről? Hol található ez a rendelet, törvény vagy határozat? - kérdezte Istike. Bővebben...

Melege van a távhőszámlától
Ilyen magas árak mellett elvárnám azt, hogy a 72m2es lakásomban legyen legalább 23-24 fok,ha már havonta 49000 Ft-os távhőszámla érkezik (téli időszakban).

A gáz és távhő 2008. évi szociális támogatása

2007. decemberéig mintegy 55 ezren adtak be igényt a Kincstárhoz, amely a vártnál lényegesen kevesebb.

Távhő: átalakul támogatás
Az átlagosnál magasabb jövedelműeknek a fűtési szezonban magasabb távhődíjjal kell számolniuk.

- Pók Viktória -





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!