Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.06. 16:46

Ellepték Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is a „multik”

<p>Nyíregyháza - Nemrégiben még irigykedve tekintettünk a fővárosban élőkre, akik számtalan nagyáruház kínálatából válogathattak. Alig telt el néhány év, és már nálunk is szinte zavarba ejtő kínálattal és árakkal csábítják a vevőket a „multi” cégek.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-megkerdeztuk_flv.flv/viewer.html" target="_blank">Olvasók mondták: <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

16:44: Az egyedüli bevásárlóközpontFehérgyarmaton a gimnázium közelében lévő Profiáruház, de a közeljövő tervei között Penny Market létesítése szerepel.
A lakosság többsége a Profiban, illetve a városközpont nagy élelmiszeráruházában intézi a napi bevásárlást, a hétvégén, illetve az ünnepek előtt pedig Mátészalkán a Tescoból szerzik be a szükséges árut.

16:17: Multik Felső-Szabolcsban és Beregben

Kisvárdán az első fecske – már ami a klasszikus bevásárlóközpontok megjelenését illeti – a Profi volt. Néhány éve aztán szépen sorban „megérkeztek” a többiek, azaz a Tesco, a Lidl és a Penny Market is, sőt a hírek szerint további multik, közöttük a MyBox, az Aldi és az Interspar is építene egy-egy maxiüzletet.

Ugyanakkor jóideje húzódik egy afféle minipláza (Perla néven) építésének ügye Felső-Szabolcs centrumában. Záhonyban a nagyok közül egyelőre csak a Profi-hálózat telepített üzletet, míg Bereg fővárosában, Vásárosnaményban az Alfi-Ker főtéri üzletén kívül a Profi és a Spar is megtalálható, mi több: utóbbi kettő közelében – részben a Bereg Hotel helyén – a Tesco nyit hamarosan üzletközpontot.

13:15: Több üzlet építését már figyelemmel kísérhetjük, de számos kereskedelmi egység jelezte igényét, hogy ide települne. Vannak köztük olyanok, amelyek az engedélyeztetési folyamatot is elkezdték – tudtuk meg Giba Tamástól, Nyíregyháza alpolgármesterétől.

A városvezető elsőként egy tévhitet szeretett volna eloszlatni: a Nyíregyházán lévő kereskedelmi egységek, nem a kedvezmények miatt települnek ide – hangsúlyozta. Elmondta: sem évekkel ezelőtt, sem napjainak nem kapott és nem kaphat egyetlen ilyen áruház sem adókedvezményt, tehát nem ez motiválja az üzletláncokat, hogy itt nyissanak.

Az alpolgármester úgy véli, hogy sokkal nagyobb vonzerő a befektetők számára a megye határmentisége és az autópálya megépülése. E két tényezőtől remélik a vásárló erő egyik jelentős részét a „multik”. Azt is csak kevesen tudják – mondta – hogy ezek a befektetők maguk végeznek gazdaságossági számításokat és ennek alapján veszik fel a kapcsolatot a városvezetéssel és nem fordítva.

Még mindig népszerűek vagyunk

Azt is megtudtuk, hogy már eddig is közel húsz ismert élelmiszer-, ruházati-, és barkács áruházlánc üzletei vannak a városban, de továbbiak is várhatóak – mondta el Giba Tamás. Lassan nyitni fogja első üzletét az Orosi úton az Aldi hálózat, amely további három bolt nyitását tervezi még a városban.

Szintén kereskedelmi létesítmény lesz majd a Debreceni úton, Rozsrétszőlőben, és a Vay Á. laktanya területén és a Tiszavasvári úti felüljárónál is – derült ki a rendezési tervből, az eddig lefolytatott egyeztetésekből,  és a már benyújtott engedély igényekből. 

10:20: Egészen annyira népszerűek lettünk az üzlethálózatok számára, hogy lassan felmerül a kérdés: szükség van e ennyi üzletre Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Annak járunk utána, hogy a meglévő számtalan élelmiszer-, ruházati-, barkács áruház mellett még várható-e újabbak betelepülése?

Kapcsolódó cikkek:

Tömeg a Media Markt előtt
Nyitás előtt már fél órával egy kisebb embertömeget láthattak az arra járók az áruház ajtaja előtt.

OBI: Előbb hódokat, aztán üzletet hoztak
Sajtótájékoztatón mutatták be az OBI nyíregyházi, december 6-kán nyíló áruházát, mely az országos hálózat 20. tagja.

Szuper? Hiper? Marketekről pró és kontra
Kellenek-e újabb és újabb szupermarketek Miskolcra, és ha igen, miért nem?

- Sipos Marann, Kovács Bertalan, Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!