Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.25. 12:19

Czeizel Endre előadása Tiszavasváriban: a tehetség géniusszá fejlődhet

<p>Tiszavasvári - Czeizel Endre tartott nagy érdeklődésre számot tartó előadást a napokban Tiszavasváriban a Megyei Pedagógiai Napok keretében.</p>

Az öröklött tehetség nevelés és tanulás révén talentummá, géniusszá fejlődhet – hangzott el a napokban a Megyei Pedagógiai Hetek keretében rendezett tiszavasvári konferencián, amelyen Czeizel Endre tartott nagy érdeklődésre számot tartó előadást.

A rendezvényt a Tiszavasvári Általános Iskola igazgatója, Halász László az Apáczai Tankönyvkiadó támogatásával szervezte.
Az orvos-genetikus hangsúlyozta, hogy a tehetségpedagógiában nem nélkülözhető a szülői háttér, és a tehetséges tanulókkal foglalkozók megfelelő pedagógiai felkészültsége. Beszélt arról is, hogy a különböző tanulási zavarral küzdő gyermekek nevelésére, oktatására jól működő pedagógiai módszerek vannak, s ennek intézményesített hálózata is kiépült.

A tehetségek számára nincs igazán kiépített intézményi struktúra, módszertani eszköztár, bár az utóbbi években jelentős javulás mutatkozik ezen a téren, megemlítette például a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programját. Aggódásának is hangot adott a professzor úr, miszerint a külföldön tanuló és tapasztalatot szerző fiataljaink nem térnek vissza szülőhazájukba, s nem itthon kamatoztatják tudásukat.

Örömmel értesültek a pedagógusok a napokban arról, hogy a Magyar Tehetséggondozás I. Országos Konferenciáján Hiller István oktatási és kulturális miniszter bejelentette: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elindul a Magyar Géniusz Program, hogy egyetlen tehetség se vesszen el.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!