Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.21. 14:50

Fogvatartottak törvényes keretek között

<p>Az előző évhez viszonyítva a 2007. évben a nyíregyházi Büntetés-végrehajtási Intézetben példa nélküli személyi változások történtek. Mintegy 18 fő került áthelyezésre a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe és további 9 fő nyugállományba vonult.</p>

– Az előző évhez viszonyítva a 2007. évben intézetünkben példa nélküli személyi változások történtek. Mintegy 18 fő került áthelyezésre a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe és további 9 fő nyugállományba vonult. A működés személyzeti feltételrendszerének kedvezőtlen alakulás ellenére az intézet eleget tett a jogszabályokban meghatározott kötelezettségeinek.

Ezt is mondta Mészáros László bv. ezredes a megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, amikor állománygyűlésen értékelte az intézet elmúlt évi tevékenységét, majd így folytatta:

– Kiemelkedő eredménynek tekinthető, hogy az elmúlt évben sem történt olyan rendkívüli esemény, amely negatív sajtóvisszhangot, vagy a társadalom rosszálló értékítéletét váltotta volna ki. Összességében elmondható, hogy az intézet személyi állományának fegyelmi helyzete stabil, negatív tendenciák a nagy arányú fluktuáció ellenére sem alakultak ki.

Szó esett a fogvatartottak foglalkoztatásáról és képzéséről is. Átlagosan mintegy 110 fő végez cipővarrást és más tevékenységet. Számítógép kezelői-használói OKJ-s képzésre már több alkalommal került sor, tavaly 19 fő tett sikeres vizsgát. Rendszeresek voltak a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió és az egyházak által szervezett rendezvények. A fogvatartottak részére az intézetben kialakított Szent Dániel prófétáról elnevezett kápolna felszentelésére a karácsony előtt került sor.

– A fogvatartottak fegyelmi helyzete az elmúlt esztendőben a számadatok alapján nem változott, azonban az elkövetett fegyelemsértések döntően kisebb súlyúak voltak, azok az intézet biztonságát nem veszélyeztették. Az értékelés időszakában szökés előkészülete, szökési kísérlet és fogolyszökés nem történt – tette hozzá a Mészáros László.

Az ezévi fontosabb feladatok között említette a parancsnok: az alapfeladat továbbra is a működés fenntartása, a fogvatartottak törvényes keretek közötti megőrzése, kezelése, ellátása, a biztonsági helyzet fenntartása, biztonsági tevékenység javítása.

 

Parancsnoki dicséret

A tanácskozáson részt vett Dömény Sándor bv. dandártábornok a Büntetés-végrehajtás megbízott Országos Parancsnoka, valamint a társszervek ( bíróság, ügyészség, rendõrség, egyéb rendvédelmi szervek) vezetõi is. Az országos parancsok az intézet 2007. évi munkáját kiválónak értékelte.

 

- Fullajtár András -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!