Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.03. 13:11

Templombúcsú Nyíribronyban

<p>Avilai Szent Teréz életpéldájából merítve a nyíribronyi római katolikus kis közösség kápolnájának védőszentjévé választotta őt.</p>

Minden év őszén a templombúcsú alkalmából összegyülekezett hívek emlékeznek rá, akit XV. Gergely pápa 1622-ben szentté avatott.

A helyiek valóban templomi körülményeket varázsoltak a kultúrház nagyterméből, mivel aprócska kápolnájuk kicsinek bizonyul ilyen esemény megrendezésére. A Spanyolországban 1515-ben született Teréz 1535-ben szerzetesi közösségbe lépett, és korának szokatlan újítójaként megalapította a Sarutlan Kármelita Rendet és kolostort 1562-ben, majd ezt követően több kolostort is létrehozott.

VI. Pál Pápa 1970-ben egyháztanítónak jelentette ki Szent Terézt. A mostani nyíribronyi búcsú ünnepi szónoka Seres Péter leveleki parókus volt, aki méltatta Szent Teréz életútját.

Vajon mit jelenthet a mai bonyolult világban élő ember számára az ő példája, hogyan tud az ő erejéből meríteni és lelki nyugalmat, türelmet adni a sok bajban, megpróbáltatásban. Az ünnepi istentiszteleten az áldozás szentségénél Lázár István apagyi plébános szolgált, majd az oltáriszentséget ünnepi körmenet kísérte végig a falu főutcáján.

Már szokás, hogy a templombúcsút a község képviselő-testülete és polgármestere, Vitális Ferencné is megtiszteli. A nyíribronyiaknak és a filiákból nagy számban jelenlévő híveknek immár második alkalommal adott ének szolgálatot a Baktalórántházi Egyházközség Gregorián Énekkara, amely szép énekével megérintette az emberek szívét.

A himnuszokkal véget érő esemény után, szeretet-vendégségben lehetett részük a búcsúsoknak – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!