Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.11. 06:20

Olvasóink írják: Tejjegy a tehenesgazdának

<p>Tisztelt Dombóvári úr! Levelében leírtaknak nagyobbik felével egyetértek, de engedjen meg néhány apró észrevételt. Biztos, hogy a „híres orvos” ugyanarról a tejről beszélt, mint Ön?</p>

Mert azzal gondolom tisztában van, hogy az a tej, amit boltban vesz meg, köszönőviszonyban sincs azzal, ami a „tehénből jön”. Lehet, hogy ő a „supermarkectejről” beszélt, amit én sem tudok elfogyasztani, mert meghajt mint Singer úr a találmányát.

A tehénből jövőnek ez még nem sikerült. 
A rozskenyér is éppen azért drágább, mert az alapanyag olcsóbb. Ez így ellentmondásnak tűnik, de mindjárt megmagyarázom. A 100 Ft alapanyagárra, ha 10%-ot teszek, az ugye 10 Ft haszon. A 60 Ft-on ez csak 6 Ft, ezért inkább olyan sokat teszek rá, hogy a 100 Ft-os alapanyag árú portékát vigyék.

Egészséges vagy káros (Dombóvári István levele)

Kezdtem „büszke lenni”, mert a Te(l)jes című írásomra az ismerőseim közül sokan elismerően szóltak. Örömöm korai volt azonban, mert egy szintén ismerős, a következő mondatokkal „hűtötte le” a jókedvemet: a közelmúltban ő részt vett egy, a nyugdíjasoknak tartott egészségügyi előadáson.

Itt, egy természetgyógyász professzor azt mondotta, hogy a tejfogyasztás nemhogy egészséges, de kifejezetten káros az emberi szervezetre. Hozzátette: kivéve a tejtermékeket.

Bővebben...

A paraszt (falusi ember) azért nem tart tehenet, mert napközben (mikor a jószággal foglalkozni kell) pénzt kell hogy keressen a megélhetéshez, ami ugye a marhatartásból nem lehetséges. Emlékszem egy olyan esetre, hogy egy kistelepülés élő parasztasszonynak nem volt elég jövedelme. Teheneket tartott szegénykém. A leadott, olykor le sem vett tejből, nem keresett elég pénzt.

Ezért segélyre szorult. A helyi polgármesteri hivatal nem pénzt adott neki, hanem tejutalványt, mellyel a boltban olcsóbban vehetett tejet. A még meglevőhöz! Egy munkahely mellett (már amennyiben van) nem lehet tehenet tartani. Az már  más kérdés, hogy az osztrák, dán, holland, lengyel, német, ukrán embertársainknak miért és hogyan éri meg.

Arról talán nem a paraszt tehet, hogy vezetőink olyan feltételekkel is aláírták az EU csatlakozást, melyben az szerepelt, hogy a magyar mezőgazdasági vállalkozó (példánkban a marhatartó) a csatlakozástól számított hét azaz 7 évig nem kaphatja ugyanazt a támogatást, mint nyugat-európai társa.

Talán tudja, hogy az élelmiszer alapanyagok termelése, azaz a mezőgazdaság az EU boldogabbik felén államilag támogatott, több okból kifolyólag. Ezek: a támogatott paraszt dolgozik, dolgoztat, adót fizet, munkahelyet teremt és tart fenn, nem csak segélyt kér.

Az élelmiszer önellátás stratégiailag fontos minden ország számára, mert ellenkező esetben kiszolgáltatott lesz az exportőröknek. Ezek talán olyan érvek, hogy érdemes némi állami támogatást adni hozzá, hogy megérje tehenet tartani, ha már valaki arra vállalkozott.

A lengyel vezetők ezt kerek-perec elutasították. Mégis beléphettek. Kicsit karakánabbul védték, védik a nemzeti érdekeket. 

- Sallós László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!