Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.11. 17:25

Lopott-e a karácsonyfa? Akcióban a „fenyőkommandó”

<p>Nyíregyháza - Képzett akciócsoport járja a megye településeit, frekventált árusítóhelyeit. A hatóság és a Nyírerdő Zrt. munkatársainak célja az ellenőrzés, a fatolvajlások visszaszorítása. <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/akcioban-a-fenyokommando/cn/szon-news-km_01-20071211-052730"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A>&#160;<dia width="850" height="630" alt="Lopott-e a karácsonyfa? Akcióban a „fenyőkommandó” 2007.12.11."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Lopott_e_a_kar_csonyfa__Akci_ban_a__feny__3/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Lopott-e a karácsonyfa? Akcióban a „fenyőkommandó” 2007.12.11." /></a></dia>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-Akcioban_a_fenyokommando_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Idén is nagyító alá kerülnek tehát mindazok, akik rossz fát tettek a tűzre...

Kedden délután többek között a nyíregyházi Búza téri piacon tartott razziát az akciócsoport. Debreczeni Ferenc, a Nyírerdő Zrt. megbízott erdőgazdálkodási osztályvezetője elmondta: még csekély számban vannak jelen fenyőfa-kereskedők a piacokon, de számuk hamarosan megsokszorozódhat. Nagyon fontos a rendszeres, körültekintő ellenőrzés az ilyen helyeken, hiszen karácsony közeledtével jellemzőek a karácsonyfa-tolvajlások és az illegális értékesítések.

 

Tisztességtelen előny

Kövesdiné Panyi Antónia egyike volt az ellenőrzött árusoknak. A Somogy megyei asszony lapunknak elmondta: immár 18 éve értékesíti fenyőit Nyíregyházán. Őstermelőként saját portékáját kínálja eladásra, egy-egy ünnepi szezonban akár 800-1000 fa is gazdára talál sátrában, legyen szó luc-, fekete- vagy ezüstfenyőről. Iratait teljesen rendben találták az ellenőrök.
– A téli ünnepek előtt gyakran találkozni alkalmi fenyőárusokkal, akik piacokon, tereken, főutak mellett kétes eredetű, ha úgy tetszik, lopott karácsonyfákat adnak el a lakosságnak. Nagy haszonra tesznek szert törvénytelenül, tisztességtelen versenyelőnyt szerezve elnyomják a becsületes őstermelőket, kereskedőket. Üdvözlöm és támogatom az ilyen típusú fenyőrazziákat, hiszen az akció értünk van, nem ellenünk! – érvelt Helebrand András, nyíregyházi kereskedő.

 

– Nemcsak a fenyők származási helyére vagyunk kíváncsiak, növényegészségügyi szempontból is nagyító alá vesszük a tűlevelű szépségeket. Őstermelőnek és viszonteladónak egyaránt igazolnia kell a növények eredetét. Ha hiányoznak a szükséges okmányok, lefoglalják az árut, amíg a kereskedő hitelt érdemlően nem tudja bizonyítani igazát. A problémás esetekben a rendőrség természetesen lefolytatja a megfelelő eljárást – tette hozzá Debreczeni Ferenc.

Kapcsolódó cikkek:

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!