Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.29. 18:16

Levonják a lobogót Nyírbátorban

<p>Nyírbátor - Megszűnik az önálló magyar határőrség. <dia width="850" height="630" alt="Levonják a lobogót Nyírbátorban 2007.12.29."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Levonj_k_a_lobog_t_Ny_rb_torban_2007_12_29_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Levonják a lobogót Nyírbátorban 2007.12.29." /></a></dia>&nbsp<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-zaszlolevonas%20RT_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:14: Véget ért egy fejezet a határon

A fúzió következményeként megszűnt az önálló magyar határőrség, s így értelmét vesztette a határőrség szimbóluma is, a zöld alapú turul madaras lobogó.

Befejeződött a rendőrség és határőrség integrációjának előkészítő folyamata, a feladatkörök, a személyi állomány és az eszköztárak átadás-átvételéről szombaton délelőtt írta alá a dokumentumokat az országos rendőrfőkapitány és a határőrség parancsnoka.

A határőrség január elsején olvad be a rendőrségbe, a jelenlegi körülbelül tízezer határőrből 9500-an folytatják a munkát már rendőrként. Így egy 45 ezer fős testület jön létre.

A fúzió következményeként megszűnt az önálló magyar határőrség, s így értelmét vesztette a határőrség szimbóluma is, a zöld alapú turul madaras lobogó. A nyírbátori határőr igazgatóságon szombaton vonták le fájó szívvel az önálló határőséget jelképező zászlót, hiszen így véget ért egy több évtizedes fejezet. 

A határőrség teljes feladatkörén és emberein kívül ugyanis a határőrség összes vagyona is a rendőrséghez kerül. Ez körülbelül 40 milliárd forint: 500 ezer négyzetméternyi ingatlan, több száz jármű, több ezer számítógép és csaknem 3000 úgynevezett EDR-rádió.

Mint a zászlólevonási ünnepségen elhangzott, a jövő év egyik nagy feladata az lesz, hogy a határőrök megtanulják a rendőri feladatokat, a rendőrök pedig felkészüljenek a határrendészeti munkakörökre is.

A határőrség január elsejével szűnik meg, a teljes testület pedig a rendőrségen belül működik majd tovább. Ez azt jelenti, hogy az újévben a határokon is egyenruhás rendőrökkel lehet majd találkozni.

 

Búcsúzik

A megszűnő önálló magyar Határőrséggel, közel harminc éves határőr pályafutás után, Tanyik József is nyugállományba vonult.

 

9:12: Magyarországon a rendőrség és a határőrség összevonásával megszűnik az önálló magyar határőrség. Ennek következménye, hogy érvényét veszti a turulmadaras zöld határőr lobogó. A lobogó ünnepélyes levonása december 29-én 12.45 órakor lesz Nyírbátorban a Nyírbátori Határőr Igazgatóságon.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!