Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.19. 18:12

Levél a barkácsáruház vezérigazgatójának!

<p>Nyíregyháza - Köszönettel vettük levelét, melyben a nyíregyházi áruház, valamint egy esetleges emlékhely állításról írt, illetve tett javaslatot.Mindazonáltal kitérünk az ügy néhány olyan részletére, melyek szerintünk fontosak.</p>

Köszönettel vettük levelét, melyben a nyíregyházi áruház, valamint egy esetleges emlékhely állításról írt, illetve tett javaslatot. Egyesületünk is szeretné lezárni az ügyet, ezért levelünket ennek szellemében írjuk, és javaslatot teszünk a tábla felállításával kapcsolatban. Mindazonáltal kitérünk az ügy néhány olyan részletére, melyek szerintünk fontosak.

Elsőként szeretnénk egyértelművé tenni, hogy az OBI azon érvelése, miszerint csupán bérlője a területnek és a létesítménynek, szerintünk - finoman fogalmazva - cinikus.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy az OBI részére épült a létesítmény, az OBI-val szoros gazdasági kapcsolatban álló társaság volt a beruházó, a nagyközönség az OBI-t ismeri, ez a vállalat áll kapcsolatban a vásárlókkal, ennek a vállalatnak van hatalmas éves marketing költségvetése, tehát az OBI részéről várható el, hogy ilyen szintű érintettség esetén megnyilvánuljon az ügyben.

Nem egy ismeretlen beruházó dolga ez, és nem szívesen hall az ember olyan magyarázatot, hogy aki miatt a létesítmény egyáltalán létrejött, az „csupán bérlő”. Ezzel az érvelésünkkel nem kell egyetértenie, levelünk nyílt, minden olvasója eldönti majd, mit gondol felőle.

Másodszor, hogy konkrétumokat is említsünk, az OBI szerintünk több szakaszban hibázott. Amikor kiderült, hogy egy 80 éves védett fa akadályozhatja a beruházást, módja lett volna felemelni a szavát, és kommunikációjában egyértelművé tenni, hogy fontos neki a fa életben maradása, ezért elvégezteti a tervek módosítását. Ezt Önök nem tették meg.

Ezután, mikor a fát életképtelenné tették, ismét módja lett volna nagy nyilvánosság előtt elítélni a cselekményt, kifejezve sajnálatát a történtek miatt. Ezt Önök szintén nem tették meg.

Ezután, amikor nyomozás indult az ügyben, az OBI megtehette volna, hogy figyelemmel kíséri a nyomozást, és annak eredményéről beszámol a nyilvánosságnak, mutatva hogy szívén viseli az ügyet. Ilyenről sem értesültünk.

Magánvéleményünk, hogy egy, a nyitott kertészeti részlegben helyt kapó idős fa, melyet megkímélt a kivitelezés, hatalmas reklámértékkel bírt volna, és bizonyította volna az áruházlánc elkötelezettségét a természeti értékek védelme iránt.

Az, hogy regisztrált meghívottként munkatársainkat az Önök marketing igazgatója nem engedte be a megnyitó rendezvényre, már csak ráadás volt. Ennek tudatában szánalmas/nevetséges az a mentegetőzés/sajnálkozás, amit levelében megfogalmazott ezzel kapcsolatban. Nem botrányt szerettünk volna, hanem emlékplakettet átadni. Bátor és egyenes dolog lett volna szembenézni két munkatársunkkal.

Az emléktábla állításával kapcsolatban véleményünk a következő. Szívesen részt veszünk a tábla állításon, azzal a feltétellel, ha az alábbi szövegrészlet is szerepel a táblán, bármely más szövegrészlettel azonos betűméretben:

Az áruház helyén, nem messze ettől a ponttól egy hozzávetőleg 80 éves, helyi védettséget élvező fehérnyár állt. A fát a beruházás elindulása előtt tettesek megcsonkították, életképtelenné tették.

Az OBI vezetősége sajnálatát fejezi ki a barbár természetkárosítás miatt, és mint a beruházás tulajdonképpeni megbízója, elismeri felelősségét, ugyanis mulasztásával hozzájárult, hogy ezt a természeti értéket nem sikerült megőrizni.

Amennyiben a fenti szövegrész nem szerepel az emléktáblán, nem fogunk részt venni a tábla felállításában, sok nyíregyházi lakos véleményét képviselve ezzel.

Válaszát várva üdvözlettel,
Az E-misszió Egyesület nevében:
Priksz Gábor elnök, Tömöri László programvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!