Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.12.06. 09:30

Benépesült a nagyvarsányi uszoda

<p>Nagyvarsány - A nemrég átadott új létesítményben már nagyüzem van kicsiknek-nagyoknak egyaránt. <A href="http://apps.szon.hu/download/kmtippek/elozmenyek__nagyvarsanyi_uszoda_.pdf"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/SysRes/Sites/SZON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Előzmények. Az uszoda építéséről szóló cikkek gyűjteménye letölthető</B></A> [.pdf - 68KB]</p>

 – Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az alapkőletételtől nyomon követhettem a nagyvarsányi tanuszoda építését, mely a térség legjelentősebb uniós beruházása. Ma már gyermekzsivajtól hangos a szép új létesítmény, s a felnőttek is szívesen élnek a lehetőségekkel.

Szűcs Ilona, Nagyvarsány polgármestere büszke is erre, nem éppen ok nélkül. Bár, másról is beszél:
– Az önkormányzatok jelenlegi helyzetét ismerve, örömmel mondhatom, nekünk még vannak önálló intézményeink. Sőt, tovább fejlődtünk az uszodával. Azért fogalmazok így, mert alig van a környéken olyan település, mely a jelenlegi gazdasági-finanszírozási helyzetben ne kényszerült volna összevonni, társulásban működtetni intézményeinek egy részét. Képviselő-testületünk elzárkózott a körjegyzőség és az intézménytársulások létrehozásától. Mindenképpen önállóak akartunk maradni, hisz évekre visszamenőleg növekvő a település, a törvényben előírt létszámi adatoknak megfelelünk.

Csakhogy kevesebb a működési támogatás, mint valaha, nem részesülünk ösztönző, kiegészítő normatívákban, önállóságunk megtartása így szinte lehetetlen. Ebben a nehéz időszakban mégis merész vállalkozásba vágtunk: az új uszoda működtetésébe. Már a pályázat elnyerésekor érezhető volt, hogy nehézségeink lesznek az intézményi hálózat finanszírozásával. Én azonban még mindig bízom abban, hogy hamarosan elfogadnak egy régen ígért törvénytervezet, mely szerint 30 kilométeres körzetben egy ilyen méretű, térségi funkciójú uszoda normatívával támogatott lesz.

Úszásoktatás
Délelőttönként tanítási óra keretében úszásoktatás folyik minden osztályban, délután egytől esti kilencig pedig bárki igénybe veheti a feszített víztükrű, 25X12,5 m-es, változó mélységű (80–160 cm) uszodát. Persze van itt pezsgőfürdő és egy finn-, illetve egy infraszauna is.
– Az eredmény máris érzékelhető – folytatja Szűcs Ilona – , hiszen a nyitás óta szinte minden nagyvarsányi gyerek megtanult úszni, s szereti is a vizet. A rendszeres úszás pedig gyereknek-felnőttnek egyaránt hasznos az egészség szempontjából. Nagy dolognak tartom, hogy egy település egy projekttel – bár sok munkával – gazdagabbá vált közel fél milliárd vagyonértékkel.
Az első „fecske
Az úttörőszerep az úszásoktatásban Hankovszkiné Medve Mónikáé volt, aki szinte szívességből, az oktatás öröméért vállalta az elmúlt hónapokban, hogy több mint száz felnőttet és gyermeket tanít meg úszni. Felnőtteknek vízitorna-foglalkozásokat is szervezett.
– Bővíteni szeretnénk a foglalkozások körét, s más programokkal összekötni – mondta végezetül Szűcs Ilona. – Az elsőhöz hasonló nagysikerű úszóverseny megrendezését tervezzük februárban, melyre bárki, bármely intézmény nevezhet.

- Györke László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!