Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.20. 11:20

Terítéken a közügyek

<p>Kisvárda - Nehéz volt az elmúlt négy év, de még nehezebb lesz a következő – vélekedett a városvezető. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/teriteken-a-kozugyek/cn/szon-news-km_01-20071120-112103"><IMG height="10" src="http://www.szon.hu/SysRes/Sites/SZON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Beszámoló 2007. A közmeghallgatáson ismertetett polgármesteri beszámoló teljes egészében letölthető</B></A> [.pdf - 117KB]</p>

A nemrég tartott kisvárdai közmeghallgatáson, a polgármester, dr. Oláh Albert a 2007-es esztendőt értékelő beszámolója után aláhúzta: egyre nehezebb a település helyzete, ugyanis nagyon nehezen lehet pályázati pénzekhez hozzájutni. – Nehéz volt az elmúlt egy év, de még nehezebb lesz a következő – mutatott rá a városvezető.

„Szüreteltek”

A tájékoztató utáni közmeghallgatáson a legtöbb kérdés a Szüret utca kapcsán vetődött fel. Felmerült az ottani szennyvízhálózat építése, illetőleg többen firtatták, mikor kap végre szilárd burkolatot a legifjabb kisvárdai lakóövezet. A hozzászólók rámutattak: a Szüret utca nemcsak az ott élőknek fontos, hiszen a vasúti felüljáró esetleges „kiesésekor” (példának okáért baleset miatti átmeneti lezárása miatt) elkerülő útként is funkcionál. Volt, aki úgy vélte: ha egyelőre többre nem is jut pénz, legalább járdát építsen a város. Szó esett a város köztisztaságáról, a megrongált szemetesekről, a tönkretett buszvárókról, s egyáltalán a szemetelésről. Problémaként vetődött fel a segédmotorokkal versenyző, illetve különösen éjszaka hangos járművekkel közlekedő fiatalok ügye, ezzel kapcsolatban a rendőrség szigorúbb fellépésére számítanak a városlakók.

A térségi hulladéklerakóval kapcsolatban ismételten leszögezte a város vezetése: csak akkor kaphat működési engedélyt a majdani lerakó, ha az egyébként megígért elkerülő út is megépül. Erre illetékes helyről ígéret is van. A városon áthaladó, jelentősen megnövekedett tranzit-, s az ezen belüli kamionforgalom kapcsán elhangzott: az érintett utak nem válthatók ki, ráadásul nem is a város kezelésében vannak.

Patthelyzet

A régóta húzódó „kispiac”-ügyről szólva a városvezető elmondta, a beruházót felszólították, hogy az év végéig döntse el: épít-e, avagy nem? A lakossági fórumon megkérdezték azt is, miért nincs még mindig alpolgármestere a városnak. A válaszból kiderült, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint a városnak egy alpolgármestere lehet. A polgármester által javasolt Gubik Tibort (korábbi alpolgármestert) a testület többségét alkotó képviselők nem fogadták el, s attól szintén elzárkóztak, hogy – miként azt a városvezető javasolta – két alpolgármestert válasszanak. Mivel az alpolgármesterre a város első embere tehet javaslatot, egyelőre patthelyzet van.
- Kovács Bertalan -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!