Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.15. 12:02

... s akkor búcsút vettek a kályhától

<p>Nyíregyháza - Negyvenegy évvel ezelőtt kapcsolták az első házakat a távhőszolgáltatási rendszerhez Nyíregyházán. A megyeszékhely növekedésével párhuzamosan fejlődött a rendszer is, a fogyasztói állomány folyamatosan növekedett. <A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/-s-bucsut-vettek-a-kalyhatol/cn/szon-news-km_01-20071115-115810"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A Kelet-Magyarország 1966. október 14-kén „Premier előtt a távfűtőhálózat” címmel ír arról, hogy Nyíregyházán 510 lakás fűtésével megkezdődik a távhőszolgáltatás. Azaz: a városban 41 éve beszélhetünk távhőszolgáltatásról.

Elsők az országban

– A programot 1997-ben indítottuk el, s az elmúlt tíz évben több mint

50 ezer radiátorra szereltünk fel termosztatikus radiátorszelepet és 50

ezer költségosztót is feltelepítettünk. Ez a 90-es évek végén, de még

a 2000-es évek elején is újszerű volt, hiszen az ország több pontján még

csak most indítják kampányszerűen az ehhez hasonló programot, aminek mi

már szinte a végére értünk. Az újszerű szolgáltatás részeként a megfelelő

technikai, technológiai feltételek megteremtésével az első távhőszolgáltató

voltunk Magyarországon, amelyik az ISO előírásainak (ISO 9001 illetve

ISO 14001) megfelelően dolgozott. Elsőként pályáztunk Nemzeti Minőségi

Díjra is és nyertük el mind a mai napig egyetlen távhőszolgáltatóként

– hangsúlyozza a műszaki igazgató.

A cikkből szemelgetve néhány érdekes adat: a szolgáltatás légköbméterenként 10,8 forintba került és lakásonként havi 11-15 forintért ellátták az összes karbantartást, javítást. Mielőtt bárki felszisszenne: a kenyér se nagyon volt több 3 forintnál...

– A megyeszékhely növekedésével párhuzamosan fejlődött a rendszer is, a fogyasztói állomány folyamatosan növekedett, vele együtt bővült, fejlődött a szolgáltatás is, egészen a 80-as évek végéig – ad történeti áttekintést Tóth Illés, a Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. műszaki igazgatója. A 80-as évek ütemes fejlődését helyezte új alapokra a rendszerváltás: megalakult a Nyírtávhő Kft., a rendszerek tulajdonosaivá a városok váltak. A távhőszolgáltatás korább állami támogatása is megszűnt, a társaságnak a díjszabással kellett megszereznie a működéséhez szükséges bevételeket.
Köbméterek milliói
– Már az sikerként értékelhető, hogy Nyíregyházán nem volt csökkenés, sőt, az utóbbi években enyhe növekedés tapasztalható, elsősorban a nagyfogyasztók, közületek illetve közintézmények belépésével. Ma már pontosan 15.703 lakás fűtését végzi el a társaság (a kezdeti 510 lakással szemben) és mintegy 900 közintézmény tartozik még hozzánk. Ez összesen 3.811.000 fűtött légköbmétert jelent – emeli ki napjaink számait Tóth Illés.
A 15.703 lakásból mintegy 14 ezerben már megteremtették a fogyasztói szabályozás, beavatkozás lehetőségét: a társaság saját tulajdonában lévő termosztatikus radiátorszelepeket épített a lakások minden egyes fűtőtestére. Ennek a lényege a fogyasztásarányos díjfizetés teljes műszaki, technológiai feltételeinek megteremtése.
- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!