Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.22. 14:12

Nyugdíjból 73 millió forintért vásárolt földet

<p>Miből tud vásárolni földet 73 millió forintért egy nyugdíjas? – tette fel a kérdést a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szövetségi igazgatója. Budai Gyula több furcsaságról is szólt földvásárlási ügyekben.</p>

Bíróság elé citálták volna a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnökét, ha nem állítja le a szerződéskötéseket az újfehértói földvásárlási pályázatban győztesként kihirdetett helyi gazdálkodókkal – mutatta fel a Tömör Lászlónak címzett levél másolatát a sajtó képviselői előtt a MAGOSZ szövetségi igazgatója pénteken, a FIDESZ nyíregyházi irodájában.

Budai Gyula azt is elmondta: a levelet Tárbály István írta, aki az Újfehértó határában több száz hektárt bérlő és azt megvásárolni szándékozó Agro City Zrt. részvényese, s aki több családtagjával együtt pályázott. Az Agro City rosszabb ajánlatot tett a földekre, így vesztett, de később az agrárminisztériumból érkezett utasításra érvénytelenítették a pályázatokat.

Érdekes fejlemény, hogy az újfehértói földekre Marjánné Rinyu Ilona, Balkány polgármestere és édesanyja is pályázatot nyújtott be, de elutasították őket, mert egy korábbi földvásárlás nyomán 12 millió forinttal tartoztak az NFA-nak. A polgármester édesanyja az elmúlt egy évben összesen 73 millió forintért vásárolt földet. Ez megérne egy vagyonosodási vizsgálatot, de pénzügyminiszternek tett javaslatra sem történt semmi – mondta Budai Gyula.

Igényt tart a földekre az Agro City Zrt.

Ifj. Tárbály István rögtönzött sajtótájékoztatóval reagált a MAGOSZ állításaira. Olvasatában a földtörvény lehetővé teszi, hogy helyben lakónak tekinthető pályázókként vegyenek részt a földvásárlásért vívott „küzdelemben”.

Csúsztatások, hiányos jogszabályi ismeretek, tények félremagyarázása – így reagált a FIDESZ nyíregyházi irodájában elhangzottakra ifj. Tárbály István, aki maga is részt vett a sajtótájékoztatón. Mondandóját az iroda előtt fejtette ki: olvasatában a földtörvény lehetővé teszi, hogy helyben lakónak tekinthető pályázókként vegyenek részt a földvásárlásért vívott „küzdelemben”. Kifejtette: ha egy cég teljesíti a pályázati feltételeket, akkor már nem lényeges, hogy a részvényes hol lakik. Az Agro City elővásárlási joggal rendelkezik, s ezzel élni is kíván, ezt bejelentette a Nemzeti Földalapkezelőnél – szögezte le ifj. Tárbály István.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!