Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.20. 10:24

Nyíregyháza monográfiája a Szemlében

<p>Megjelent a Szabolcs-Szatmár-Beregi Szemle idei negyedik száma. A folyóirat folytatja Nyíregyháza új monográfiája már elkészült fejezeteinek közlését; ez alkalommal Kujbusné Mecsei Éva főlevéltáros „A betelepülés évtizedei” című tanulmányát közli.</p>

A közelmúlt eseményeit megvilágító két személyes visszaemlékezés is olvasható a Szemlében. Bán István református lelkész 1956. október 31-én a forradalmat támogató beszédet mondott a Nyíregyházi Rádióban, ezért a megtorlás idején a hatalom ellehetetlenítette egyházi pályafutását.

Az özvegye által rendelkezésre bocsátott szubjektív írás azt mutatja be, miként élte meg a szerző az ’56-ot következő évtizedeket. A másik visszaemlékezés dr. Bartha Sándor ny. nyíregyházi ügyvédé. Tucatnyi érdekes történetet rögzít, többek között az elhíresült 1947. évi „kékcédulás választásról”, amiről közvetve sokat tudunk, a Szemlében azonban olyan pártaktivista sorait olvashatjuk, aki maga állított ki több száz „kékcédulát”.

Németh Nándor geográfus, a MTA Közgazdaságtudományi Intézet munkatársa tanulmányában az autópályák és a területi fejlődés kapcsolatát elemzi az M3-as átadása alkalmából.
Ambrózy Pállal, a Országos Meteorológia Szolgálat ny. főigazgatójával – aki Nyíregyházán kezdte pályafutását –, Marik Sándor készített interjút.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!