Szabolcs-Szatmár-Bereg

2007.11.27. 14:11

Kastélyokra épül az Andrássy út

<p>Tiszadob - A tiszadobi Andrássy-kastély fejlesztési elképzeléseivel kiemelten foglalkozik az a nemzetközi konferencia, amelyet kedden 10 órától rendez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat. <dia width="850" height="630" alt="Kastélyokra épül az Andrássy út 2007.11.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Kast_lyokra__p_l_az_Andr_ssy__t_2007_11_27_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Kastélyokra épül az Andrássy út 2007.11.27." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-tisz_flv-2.flv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

14:03: Turistacsalogató történeti kertek

– Egy műemlék csak a tájképével együtt lehet sikeres, vagyis egy kastélyt is csak akkor lehet életre kelteni és eredményesen működtetni, ha a természeti környezetét is helyreállítják. Ezt dr. Szikra Éva táj- és kertépítész hangsúlyozta előadásában, miközben utalt arra: a Nyugat-Európában és szerte a világon már hosszú ideje létező kertturizmus elérte Magyarországot is. A történelmi kertek, mint a kastélyturizmus különleges célpontjai már régóta közkedveltek a szakemberek és az egyszerű természetszeretők körében egyaránt.

A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat osztályvezetőjeként arról is beszámolt, hogy Olaszországból érkezett kérés: ajánljanak magyarországi illetve közép-kelet-európai díszkerteket ilyen utak megszervezéséhez.

Dr. Szikra Éva kiemelte: a tájképi, kerti revitalizációban az eredetiségre kell ügyelni, s nem szabad turistacsalogatónak vélt megoldásokat alkalmazni.

11:55: A Tiszadobi Andrássy kastély és a nemzetközi együttműködéssel formálódó Andrássy Kultúrális Út programja Szabolcs-Szatmár-Bereg megye turisztikai és kultúrális életében kiemelt helyet foglal el - mondta a konferencián megnyitó beszédében Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés alelnöke.

Ezt követően a programban résztvevő partnerek mutatkoztak be, illetve mutatták be a hallgatóságnak a maguk Andrássy kötődéseit, értékeit, így kaphattak tájékoztatást a Betléri Andrássy várkastélyról, a Krasznahorka Andrássy kastély Mauzóleumról, a tőketerebesi Andrássy kastélyról, a Monoki Általános Iskoláról és természetesen a tiszadobi Andrássy kastélyról.

A konferencia résztvevői fantasztikus építészeti, művészeti, kultúrális értékekre csodálkozhattak rá.

10:15: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat Magyaroszági és Szlovákiai együttműködő projekt partnereivel (Szlovák Nemzeti Múzeum, Kassa Megyei Önkormányzat, Tiszadob nagyközség önkormányzata, Monok Kossuth Lajos Általános Iskola) egy határon átnyúló, Interreg projektet hajtott végre.
A projekt célja, egy új típusú együttműködés kialakítása volt a magyar és szlovák határ két oldalán elterülő, különböző Andrássy kastélyok (Tiszadob, Betlér-Krasznahorka, Tőketerebes, Monok) között.

A projekt része egy magyar-szlovák-angol nyelvű turisztika kiadvány elkészítése. A projekt eredményeit a keddi nemzetközi konferencián mutatják be, egyben - a konferencit megelőzően - sajtótájékoztató keretében egy együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá az eddigi partnerek.

6:20: A program az „Andrássy” Kulturális Út létrehozása a szlovák-magyar határ mentén-határon átnyúló Interreg projekt része, annak folytatásáról az önkormányzat új együttműködési megállapodást ír alá eddigi partnereivel.

Bemutatkoznak az Andrássy Út létrehozásában együttműködő kastélyok (Tiszadob, Betlér-Krasznahorka, Tőketerebes, Monok) is.

Kapcsolódó cikkek:

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!