Sport - Salakmotor

2018.05.09. 17:47

A cívis derbi jó „főpróba” volt

Debrecen - Az Eb-fináléba került öt versenyzőből három vaspapucsos a debreceni elődöntőből jutott a challenge-be.

Debrecen - Az Eb-fináléba került öt versenyzőből három vaspapucsos a debreceni elődöntőből jutott a challenge-be.

Az egyéni Európa-bajnokság (SEC) challenge-ét az olaszországi Terenzanóban rendezték, ahol a papírforma és a meglepetés egyaránt főszerepet játszott. A viadal előtt hatalmas küzdelemre számítottak a szakértők, hiszen a kiegyensúlyozott 16 fős mezőnyből csak a legjobb első öt helyezett kvalifikálta magát a négyfordulós fináléba. A terenzanói derbi után kiderült, a debreceni elődöntő bizonyult a legerősebb kvalifikációs viadalnak, hiszen a legjobb öt pilóta közül három, Mikkel Michelsen, Josef Franc és Peter Kildemand a cívisvárosból jutott Olaszországba.

A versenyt a legnagyobb favorit, Emil Szajfutgyinov nyerte, aki mindössze egyszer szenvedett vereséget, Kildemand győzte le az alapszakasz során. Az Orosz Rakéta a döntőben elsőként haladt át a célvonalon, mögötte Michelsen, Franc és az orosz Andrej Kudrjasov végzett. Az ötödik, s egyben az utolsó továbbjutást jelentő pozíciót az elődöntőben harmadikként végző Kildemand szerezte meg a német Kai Huckenbeck előtt.

A legjobbak között Franc 3., illetve Kudrjasov 4. helye jelentette a legnagyobb meglepetést, kiemelendő, a cseh pilótának már a debreceni kvalifikációja is szinte csodaszámba ment. Ahol vannak győztesek, ott akadnak vesztesek is, Terenzanóban a svéd Antonio Lindbäck kiesése és a dán Nicolai Klindt 15. helye jelentette a negatív szenzációt.

A challenge-ből az első öt vaspapucsos csatlakozott a tavalyi széria öt legjobbjához, nevezetesen Andzej Lebedevhez, Artyom Lagutához, Vaclav Milikhez, Krzysztof Kasprzakhoz és Andreas Jonssonhoz. A fennmaradó helyekre a szervezők és a szövetség illetékesei delegálnak öt versenyzőt, míg egy pozíciót mindig a rendező ország képviselője kap.

A négyfordulós Európa-bajnoki finálé helyszínei: Gniezno (június 23.), Güstrow (július 14.), Daugavpils (augusztus 18.) és Chorzów (szeptember 15.).

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!