Sport

2019.05.03. 14:41

Tizenöt éve esett át a transzplantáción a debreceni szenior úszó

Debrecen - A kétszeres világ- és többszörös Európa-bajnok transzplantált sportoló évfordulós úszása.

Debrecen - A kétszeres világ- és többszörös Európa-bajnok transzplantált sportoló évfordulós úszása.

Krucsó Zsolt 2004. május elsején májátültetésen esett át, amelyre egy ismeretlen eredetű májbetegség és évekig tartó legyengült állapot miatt életmentő céllal került sor – olvasható a Debreceni Szenior Úszó Klub elnökének közleményében.

A rehabilitáció részeként sportolást, úszást ajánlottak, amely a gyerekkori előzményeknek is köszönhetően olyan jól ment, hogy Zsolt versenyeken is elindult. Rövidesen a Magyar Szervátültetettek válogatottjába is bekerült, ezáltal állandó résztvevője lett a transzplantáltak világ-és európa-játékainak, melyeken korcsoportjában számos sikert ért el.

Versenyzőként Európa több országán kívül eljutott Kanadába, Argentínába, Dél-Afrikába, Ausztráliába és Thaiföldre is. Kétszeres világ- és többszörös Európa-bajnok, számos érem és kupa birtokosa. A Debreceni Sportuszodában egy több, mint egy éven át megtekinthető kiállítást rendeztek díjaiból. Ugyanitt a szenior úszók vitrinjében most is látható több világversenyen nyert érme. Krucsó Zsolt ugyanis a Debreceni Szenior Úszó Klub tagjaként az „egészségesek” között is sok versenyen indult, először 2005 májusában, alig egy évvel szervátültetése után.

A 2009-es évben az Év Sportolója választáson harmadik helyezést ért el, több egyéb kitüntetés birtokosa. Aktív életet él, több sportágban is edz. Világversenyeken való részvételét Debrecen Önkormányzata pályázati úton támogatta.

Betegségek, sérülések, műtétek miatt az elmúlt évben alig úszott, de a májátültetése, a „második születésnapja” 15. évfordulója előtt egy nappal megfogalmazódott benne a méltó megemlékezés gondolata: minden napért egy métert úszik! Ez – a három szökőévet is figyelembe véve – éppen 5478 méterre jött ki, ami valamivel hosszabb, mint a hagyományos Balaton-átúszás távja.

Fotó: Debreceni Szenior Úszó Klub

Sok ismerőssel találkozott a Debreceni Sportuszodában, mivel május elsején, a munkaszüneti napot kihasználva többen úsztak, az éppen folyamatban lévő Hajós Alfréd- és id. Rentka László emléktávokat is többen lemérték-lemérették. Krasznai Róbert, Nagy Zoltán, Torkos Sándor, T. Kiss Jenő, Balogh Gergely és Kocsány Dóra a korántsem teljes névsor.

Zsolt időnként kiszólt a medencéből: „Ez volt az első év!”, „1200 méterenként úszom”. A harmadik 1200 méterre, amely 1993-tól a debreceni szeniorok kultikus „Hajós Alfréd-mérföldje”, Rentka László, a Debreceni Szenior Úszó klub elnöke is beszállt. Az első 5000 métert az 50 m-es medencében teljesítette Krucsó Zsolt, majd a hajrára a 25 m-es medencébe ment át. Érdekes volt a befejezés, hiszen az utolsó hossz után még 3 méter várt rá, hogy pontosan meglegyen az 5478 méter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!