Sport

2019.02.16. 17:34

Lehengerlő játékkal bronzérmes a DEAC a kupában

Debrecen - Berényi Sándor együttese végig uralta a mérkőzést, és igazi örömjátékkal koronázta meg története első kupaszereplését.

Debrecen - Berényi Sándor együttese végig uralta a mérkőzést, és igazi örömjátékkal koronázta meg története első kupaszereplését.

A 3. helyért küzdő csapatok a Zsíros Tibor Férfi K&H Magyar Kupa első két napján hasonló utat jártak be, hiszen a negyeddöntőben némi meglepetésre búcsúztatták az előzetesen esélyesebbnek vélt Körmendet, ill. Zalaegerszeget, az elődöntőben pedig már nem tudták megszorítani az előző kiírásban is döntős Szolnokot és Szombathelyet. Mégis a JKSE várhatta esélyesként a találkozót, hiszen a bajnokságban – eddig egyedüliként - oda-vissza megverték már a DEAC-ot.

Jahenns Manigat jóvoltából villámrajtot vett a DEAC, a kanadai hátvéd az első két támadásból értékesített két hárompontost. Hiába válaszolt Pantelics egy közelivel, Dugat is betalált távolról, így két perc után már megnyugtató előnyben volt a DEAC (9-2). A folytatásban mindkét fél igyekezett a palánk alatti területekről érvényesülni, a különbség pedig állandósult. A negyed felénél Amigo pillanatai következtek, az argentín-amerikai center két kosarával kétszámjegyűre nőtt a differencia (18-7). A játékrész végéhez közeledve az Aleksandrov-Pitts páros jóvoltából zárkózott a JKSE, de az első tíz percben 13 pontot dobó Dugat kosaraival így is megmaradt hét egységnyi a debreceni fórból.

Kissé álmosan kezdődött a második negyed de Manigat hármasával és szerzett labdája utáni gyorsindításával hamar visszaállt a tíz pontos különbség (37-27). Nem esett össze azonban a Jászberény, és egy 7-0-s futással visszajöttek a mérkőzésbe, Berényi Sándor magához is hívta övéit. Egy véleményes szituáció után Dugat, majd Berényi kapott technikait, ám Ivosev Tamás a legjobbkor állt csapata élére, egy kettő plusz egyes akcióval és egy triplával megnyugtatta övéit (45-37). A nagyszünethez közeledve sem a sziporkázó védekezésekről szólt a mérkőzés, a dobópárbajnak leginkább a semleges nézők örülhettek, a félidőben 57-53-as hajdúsági vezetést mutatott a tábla.

Az első félidőben pont nélkül maradó Boriszov kosaraival indult a harmadik tíz perc, melyre Pitts válaszolt egy távolival (61-56). Hiába zárkózott vissza többször is a JKSE a Debreceni Egyetem játékosai a negyed hajrájára ritmust tudtak váltani, Boriszov ziccere után pedig először volt komolyabb a különbség (77-63). A Jászberény dolgát tovább nehezítette, hogy Miljan Rakics két technikaival kénytelen volt befejezni a mérkőzést, csak Pitts utolsó másodperces hárompontosa adhatott némi bizakodásra okot (83-69).

A záró felvonásra nagyon motiváltan jött ki Nikola Lazics csapata, de Polyák László két hárompontosával tartotta előnyét a DEAC. A negyed derekára Dugat kosarával már a százpontos határt is sikerült átlépni, Berényi Sándor együttese pedig egyre közelebb került a harmadik hely megszerzéséhez (101-86). A hátralévő időben már az idővel is okosan játszottak a hajdúságiak, és teljesen megérdemelten, végül 21 pontos győzelmet arattak. A DEAC ezzel története első Magyar Kupa részvételén bronzérmet szerzett – olvasható a klub hivatalos honlapján.

HBN


Mesterszemmel

Berényi Sándor: Nagyon nehéz ilyenkor bármit mondani, fantasztikus siker ez a klub életében, köszönjük mindenkinek, aki ehhez valamilyen formában hozzájárult. Számunkra ez egy döntővel felérő meccs volt, nagyon jó volt a csapatjáték, ami fantasztikus egyéni teljesítményekkel párosult. Nagyon motiváltak voltunk és nagyon akartuk ezt a győzelmet, amiért azt gondolom, hogy meg is dolgoztunk. Nem szeretném, ha ettől az eredménytől megnyugodna a csapat, inkább egy sikeréhséget generáljon bennük.

DEAC – JP Auto-JKSE 112-91 (30-23, 27-30, 26-16, 29-22)

Győr, Audi Aréna, 633 néző. Vezette:

DEAC: DUGAT 27/6, MANIGAT 25/21, BORISZOV 17/6, Ivosev 13/3, AMIGO 22 cserék: Polyák 6/6, Velkey, Bognár. Omenaka 2. Tóth, Kozák.

JKSE: PITTS 32/9, Rakics 5/3, Coleman 9/3, ALEKSANDROV 20/12, Pantelics 10/3 csere: Kerpel-Fronius 5/3, CZIRBUS 10, Brbaklics, Ruják, Fekete.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!