Sport

2019.02.01. 14:27

KKM: a magyar-portugál sportkapcsolatokról tárgyalt delegáció Lisszabonban

Budapest - A magyar-portugál sportkapcsolatokról tárgyalt egy magyar delegáció Lisszabonban; a két országot különösen a futball terén köti össze sok szál - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.

Budapest - A magyar-portugál sportkapcsolatokról tárgyalt egy magyar delegáció Lisszabonban; a két országot különösen a futball terén köti össze sok szál - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.

Hangsúlyozták: a magyar delegáció a sportkapcsolatokról tárgyalt Lisszabonban az oktatási minisztérium sportért felelős államtitkárságával, a lisszaboni önkormányzat sportért felelős részlegének a vezetőjével, valamint a lisszaboni Nova Egyetem testnevelési karának rektorával. A két ország területe és lakosságszáma szinte azonos, és miközben Budapest 2019-ben Európa sportfővárosa lett, testvérvárosa, Lisszabon 2021-ben viselheti majd ezt a címet - tették hozzá.

Mint felidézték, az elmúlt napokban sok szó esett a magyar labdarúgásról Lisszabonban. Az egyik apropó a portugál fővárosban a máig hatalmas tiszteletnek örvendő legendás labdarúgó edző, a Benficát két Európa-kupa győzelemig vezető Guttman Béla születésének 120. évfordulója volt. Ez a januári dátum egybeesik egy szomorú évfordulóval is: 15 éve Fehér Miklós, a magyar válogatott tagja a Benfica mezében egy bajnoki mérkőzésen szívmegállás következtében a pályán hunyt el - emlékeztettek.

Kiemelték: Guttmann Béla születésének évfordulóján Magyarország lisszaboni nagykövetsége, a KKM sportdiplomáciai főosztálya, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum együttműködésével Magyarok a portugál labdarúgásban címmel kiállítás nyílt a Portugál Nemzeti Sportmúzeumban. A tárlat megnyitóján Szabó Lajos, a budapesti sportmúzeum igazgatója arról beszélt, hogy a portugál labdarúgás sikertörténete sok szállal kötődik a magyar futballhoz: a lisszaboni piros-fehérek magyar edzők, Hertzka Lipót, Biri János, Guttman Béla és Baróti Lajos irányításával összesen 12 bajnoki címet, öt ezüst- és három bronzérmet szereztek a portugál bajnokságban - közölték.

Megjegyezték: az eseményre meghívták Váczi Jánost, Budapest XII. kerületének alpolgármesterét, Baróti Lajos unokáját is.

Kiemelték még Lelovics Gyula, Jenny Rudolf, Possák Vilmos, Konrád Jenő, Peics Sándor, Fábián József és Szabó József nevét is, akik nyolc bajnoki aranyéremhez segítették a csapatot. A játékosok között említették Mészáros Ferenc és Katzirz Béla kapust, valamint Lipcsei Pétert és a marosvásárhelyi Bölöni Lászlót.

Arra is kitértek, hogy a Benficánál nem felejtették el Guttmann Bélát és Fehér Miklóst, a Benfica stadionjánál mindkettőjüknek szobrot állítottak. A kettős évforduló alkalmával együtt helyeztek el koszorút a szurkolók, a magyar nagykövetség és a KKM sportdiplomáciai főosztályának vezetői és a klub elnökségének tagjai.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!