Sport

2018.12.04. 14:39

Az akaraterő diadala volt

Debrecen - Az Aranylabda-győztes Luka Modric pályafutása példamutató a fiatalok számára Madar Csaba szerint.

Debrecen - Az Aranylabda-győztes Luka Modric pályafutása példamutató a fiatalok számára Madar Csaba szerint.

A Real Madrid vb-ezüstérmes horvát középpályása, Luka Modric kapta meg az év legjobb játékosának járó Aranylabdát a France Football című francia lap hétfő esti gáláján. Modric Cristiano Ronaldót, valamint Antoine Griezmannt előzte meg.

A legjobb fiatal futballistának járó Kopa-trófeát Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain támadója kapta, aki a nyáron világbajnoki címet nyert a francia válogatottal.

Az első női Aranylabdát az Olympique Lyon 23 éves norvég támadójának, Ada Hegerbergnek szavazták meg, aki zsinórban harmadszor nyerte meg csapatával a Bajnokok Ligáját, 15 találatával a sorozat gólkirálya is lett, 2016 után másodszor.

A DVSC volt labdarúgójának, az atlantai olimpián részt vett Madar Csaba véleményére voltunk kíváncsiak a voksolást követően.

Kellő alázattal

– Úgy vélem, Luka Modric egész esztendőben jól teljesített, nem érdemtelenül kapta meg tehát a díjat – mondta a „Csipa” becenévre hallgató sportoló. – Azonban úgy gondolom, most nem elsősorban az egyéni teljesítményt jutalmazták, hanem azt, hogy Modric a Real Madriddal megnyerte a Bajnokok Ligáját, a horvát válogatottal pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett a nyáron. Ezek az eredmények mindenképpen mellette szóltak, hogy valójában ki volt egyénileg az esztendő legjobbja, azt nehéz megítélni. Az tény, hogy a horvát klasszis példaként állítható a fiatalok elé, hogy kitartással, szorgalommal, kellő alázattal milyen messzire el lehet jutni. Nem véletlenül játszik a Real Madridban – fogalmazott Madar, akinél ugyancsak ott lett volna az elsők között Mordic, ahogyan honfitársa, Rakitic is.

– Ugyanakkor szeretném megemlíteni, hogy korábban egy Iniesta vagy egy Xavi egyszer sem tudta elhódítani az Aranylabdát, holott komolyabb kvalitásokkal rendelkeztek, mint az egyébként általam is sokra tartott Modric. De az említett két katalán páratlan dolgokat tudott a pályán – jelentette ki a korábbi középpályás, akinek felvetettük, ez a döntés talán a Cristiano Ronaldo–Lionel Messi közötti rivalizálás korszakának végét is jelentheti a France Footballnál.

– Lehet, hogy van mögötte egy ilyen hátsó sugallat is. Emellett az az igazság, hogy nem látok olyan sok feltörekvő fiatalt, aki hamarosan eséllyel pályázhat az Aranylabdára, mondjuk Kylian Mbappét azért idesorolhatjuk. Tény, hogy régen más mozgatórugói voltak a tehetséges focistáknak, akkor jobban dominált még a játék szeretete, ma már inkább a nagy pénz jelenti a fő motivációt. Modric véleményem szerint még a „régi iskolát” képviseli pályafutásával.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!