Sport

2018.11.23. 11:36

F1: levezetés a sivatagi olajparadicsomban

Abu-Dzabi - A hosszú szezont lezáró utolsó futamot mindig nagyon várják a csapatok.

Abu-Dzabi - A hosszú szezont lezáró utolsó futamot mindig nagyon várják a csapatok.

Ismét egy nagyon hosszú Forma–1-es szezon végéhez érkeztünk meg, s mivel a világbajnoki címek sorsa eldőlt, immár egy tét nélküli szezonzáró futam következik – számol be az Amber PR Facebook-oldala. Az egyéni első és második hely sorsa eldőlt már Mexikóban, de a bronz­érmes hely még kiadó. Ezért a helyért ráadásul három pilóta – Kimi Raikkönen, Valtteri Bottas és Max Verstappen – is harcban áll.

Búcsúzó nagyágyú

Fernando Alonsónak ez lesz az utolsó alkalma a Forma–1-ben (hacsak nem tér vissza 2020-ban, ahogy erről nemrégiben nyilatkozott), hogy maradandót alkosson, bár amilyen jól sikerült az évkezdet a spanyolnak, olyan rosszul zárul.

Az Abu-Dzabi futam rendhagyó a versenynaptárban, hiszen nem teljesen világosban és nem is teljesen sötétben zajlik. Napnyugtakor kezdődik és sötétben folytatódik, ami a hőmérséklet szempontjából pont a fordítottja a megszokottnak (vagyis itt folyamatosan hűl). Ráadásul a szabadedzések korábban, forróbb időjárási körülmények között zajlanak majd, mint maga a futam, így az ekkor nyert adatokat nem tudják teljes mértékben használni a verseny során. A mérnökök a fékek teljesítményére és az autók kanyarból való gyorsítására helyezik majd a hangsúlyt.

A verseny és a pálya

A Yas Marina pálya már nem új a mezőny számára. A pályát az előző években finom homokréteg takarta, ami szemcsésedéshez vezetett, s az új beton puha és sötét volt. Elég nehéz a pálya a pilóták szemszögéből, hiszen 21 kanyar található rajta, amelyből különösen a hosszú egyenes és az utána következő nyolcas kanyar tűnik ki. A pálya különlegessége, hogy bárhol is ül a néző, nagyjából a pálya 30 százalékát látja. A főlelátók mindegyike fedett. A mezőny számára érdekesség, hogy a bokszutca kijárata tulajdonképpen egy alagút.

Az 55-körös Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap helyi idő szerint 17.10-kor (nálunk 14.10-kor) veszi kezdetét a Yas Marina pályán. A pálya hossza: 5,554 km, a teljes versenytáv 305,355 km. A pályarekordot még mindig Sebastian Vettel tartja 2009-ből, ideje 1 perc 40,279 másodperc.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!