Sport

2018.08.23. 13:47

3x3-as kosárlabda Eb: tartanak a magyar lányoktól

Debrecen - Kialakultak a csoportok, a magyarok nincsenek könnyű helyzetben.

Debrecen - Kialakultak a csoportok, a magyarok nincsenek könnyű helyzetben.

Huszonnégy csapat érkezik tizenhét országból augusztus 31. és szeptember 2. között Debrecenbe, hogy megküzdjön a 3x3 U18-as Európa-bajnoki címéért. A sorsolást követően kiderült, hogy sem a fiúknál, sem a lányoknál nem lesz egyszerű a mieink dolga, ha itthon akarják tartani a trófeát. A tizenkét indulót az aktuális FIBA 3x3 világranglista alapján mindkét nemnél négy csoportba sorsolták.

Ismét esélyesek

A lányoknál a magyar válogatottak eddig uralták a kontinenstornákat: a sorozat 2015-ös elindulása óta két aranyat és egy ezüstöt szereztek, nem véletlenül tartják őket idén is esélyesnek a végső győzelemre. Ismét ott lesz a csapatban Révész Boróka és Tóth Orsolya, akiket korosztályuk legjobbjai közt tartanak számon. Impozáns mérkőzéssel kezdődik számukra a torna, hiszen rögtön az első meccsen az oroszok próbálhatnak meg visszavágni nekik a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért.

Ide kattintva megtekintheti a tavalyi torna legemlékezetesebb pillanatait.

Az A csoport küzdelmei is izgalmasnak ígérkeznek: a veretlenül kvalifikáló Ukrajna mellett két kosárlabda-nagyhatalom, Olaszország és Spanyolország vívhat majd a legjobb 8 közé kerülésért.

Aki azt gondolja, hogy a „B” jelű hármas egyszerűbb, az téved. Az előző tornán bronzérmet szerző Hollandia és a legutóbbi vb-ezüstérmes Csehország mellett nem szabad megfeledkezni Belgiumról sem, aki a tavalyi MVP-vel, Billie Massey-vel soraiban próbálja meg kiharcolni a továbbjutást. Végül, de nem utolsó sorban a 2016-os bajnok franciák az őket a selejtezőben legyőző lettekkel, és a 2015-ös bronzérmes izraeliekkel alkotják a C csoportot.

Nehéz lesz

A fiúknál sem egyszerű a magyarok helyzete: a Ralf Martinezzel felálló honi csapat a C csoportban kötött ki a hazai kvalifikációs tornán hibátlanul záró olaszokkal, és a mindig veszélyes szerbekkel egyetemben.

A jelenlegi abszolút világelső Ukrajna ellenfele a szolnoki selejtezőkben veretlen Csehország és Németország lesz az „A” jelű hármasban.

Látványos és közönségszórakoztató mérkőzésekre lehet számítani a B csoportban is, ahol a második kiemelt Románia a rendkívül tehetséges kerettel érkező Spanyolországgal, és a 3x3 kontinenstornákon debütáló Görögországgal csap össze.

Franciaország a D csoportból indulva szeretne ismét Európa trónjára kerülni, ehhez a szintén esélyes oroszokon, és a selejtező meglepetéscsapatán, az íreken keresztül vezet az út.

A csoportok első két helyezettje jut tovább a legjobb 8 közé, majd egyenes kieséses rendszerben folytatják a gárdák, egészen addig, amíg a végén csak egy marad.

HBN


A csoportok

Lányok:

A csoport: Ukrajna (1.), Olaszország (8.), Spanyolország (9.)

B csoport: Hollandia (2.), Csehország (7.), Belgium (10.)

C csoport: Franciaország (3.), Lettország (4.), Izrael (11.)

D csoport: MAGYARORSZÁG (4.), Oroszország (5.), Litvánia (12.)

Fiúk:

A csoport: Ukrajna (1.), Németország (8.), Csehország (9.)

B cspoort: Románia (2.), Spanyolország (7.), Görögország (10.)

C csoport: Olaszország (3.), MAGYARORSZÁG (6.), Szerbia (11.)

D csoport: Oroszoország (4.), Franciaország (5.), Írország (12.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!