Sport

2018.05.07. 18:00

Nagy csatákat hozott a vívó MEFOB

Debrecen - Alaposan megnehezítették egymás dolgát a hazai vívók, minden kategóriában izgalmasan alakult a verseny.

Debrecen - Alaposan megnehezítették egymás dolgát a hazai vívók, minden kategóriában izgalmasan alakult a verseny.

A férfi párbajtőrözők versenyszámával kezdődött meg a vívók Magyar Egyetemi-Főiskola Országos Bajnoksága (MEFOB) szombaton délelőtt. Hagyományosan, nyolcadik alkalommal adott otthont a viadalnak a cívisváros, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontban (DESOK) gyűltek össze a különböző felsőoktatási intézmények sportolói. Tíz páston folyt a harc, a férfiak után a nők is megmérkőztek párbajtőrben, az egyéni küzdelmeket követően pedig csapatban is összecsaptak az indulók.

Az uraknál negyvenen mérettették meg magukat, és óriási csatát hozott a végjáték, és végül a következő sorrend alakult ki: 1. Kiss Gergő (BCE), 2. Fenyvesi Csaba (BCE), 3. Kalicza Mihály (FI89399 TE). Csapatban a döntőben a BME (Kovács Miklós Márton, Szabó Bence András, Babanics Gergely) és a BCE (Kiss Gergő, Klis Krisztián, Fenyvesi Csaba) állt szemben egymással, és végül az utóbbi nyert. Nem sokkal, de a harmadik pozíciót a TE gárdája (Kalicza Mihály, Varga Ámor, Brázda Gábor) szerezte meg, megelőzve az SZTE csapatát.

A 33 fős női mezőnyben Gonda Borbála (SE) végzett az élen, Szabó Edina (BME) lett a második, míg a dobogó harmadik fokára Öhlmüller Sarolta (PTE) állhatott fel. Csapatban is a Semmelweis Egyetemből kerültek ki a legjobbak, a Gonda Borbála, Földházi Anita, Máté Kinga összetételű trió megelőzte a PTE hármasát (Ben Jaballah Dorra, Mansouri Maya, Öhlmüller Sarolta). A bronzérmet a TE hódította el (Zsargó Evelin, Szombath Barbara, Kucsera Kinga), a lányok a BME legjobb vívóit múlták felül.

Megvívták a maguk harcát

Vasárnap ismét nagyüzem volt a DESOK-ban, folytatódott a MEFOB, a kardozókon és a tőrözőkön volt a sor. Férfi kard egyéniben Galgóczy Tamás (BCE) bizonyult a legjobbnak, őt követte Mészáros Balázs (ELTE), majd Kovács István (BGE). Csapatban öt formáció harcolt az első helyért, melyet végül a BCE (Beneda Tamás, Galgóczy Tamás, Kovács András, Soproni Szabó Domonkos) érdemelt ki, második lett az ELTE (Árpási Botond, Mészáros Balázs, Németh Gábor), míg harmadik a BME (Hepke Alajos Miklós, Rajkai Boldizsár, Angler Marcel). A női kardozóknál Záhonyi Petra (BME) zárt az élen, ezüstöt vehetett át Kelecsényi Mirabella (BGE), bronzot pedig Hu Yanjing (FI89399 TE). Csapatban csak három gárda nevezett, a BGE (Kelecsényi Mirabella, Mesteri Viktória, Oravecz Barbara) triója megelőzte a BME (Benedek Dóra, Pénzes Borbála, Záhonyi Petra) hármasát, az utolsó pozíció pedig a Chen Siqi, Hu Yanjing és Jiang Yiwen alkotta FI89399 TE-s egyleté lett.

Tőrben, a férfiaknál 28 vívó nevezett, akik közül Wu Zhuosheng (FI89399 TE) örülhetett a legfényesebb medálnak, Liszkai Tamás (OE) a dobogó második fokára állhatott fel, míg Mészáros Tamás Csaba (FI89399 TE) volt a harmadik legkiválóbb ezúttal. Ebben a kategóriában hat csapat indult, az OE 1 (Liszkai Tamás, Karvalics Ádám, Káli András) szerezte meg az első helyet, a FI89399 TE (Zhang Yu, Wu Zhuosheng, Qiu Jiawei) a másodikat, a harmadikat meg a BME 1 (Nagy Bence, Gróf Attila, Babanics Gergely). A tőröző hölgyeknél Mesteri Viktória (BGE) léphetett fel a dobogó legmagasabb fokára, mellette Xu Mengxu (FI89399 TE) és Dong Wenwen (FI89399 TE) nyakába került még érem. A csapatok küzdelmét a FI89399 TE (Dong Wenwen, Xu Mengxu, Zhu Yimin) nyerte meg, a BME színeit képviselő együttes (Bólya Barbara, Gajdán Zsófia, Kálmán Eszter, Szabó Edina) a második pozíciót kaparintotta meg, míg a dobogó utolsó fokára az ELTE (Hidász Dalma, Juhász Helga, Szakáts Kamilla) fért még fel.

A programot az Universitas váltó zárta: a végső sorrend hatalmas küzdelem után alakult ki, az első helyre az OE (Kerepesi Tamara, Bánky Tamás, Kovács Anna, Karvalics Ádám, Csomós Flóra, Káli András) ért oda, a TE (Hu Yanjing, Wang Sheng Fan, Xu Mengxu, Wu Zhuosheng, Zhu Yimin, Shi Xufeng) zárt másodikként, a BME (Szabó Edina, Hepke Alajos, Kálmán Eszter Éva, Nagy Bence, Bólya Barbara, Kovács Miklós Márton) harmadikként.

A Magyar Egyetemi-Fősikolai Sportszövetség (MEFS) megbízásából a Debreceni Egyetem által szervezett versenyen tiszteletét tette a kínai testnevelési és egészségügyi egyetem alelnöke is.

Összességében 18 felsőoktatási intézmény képviseltette magát, köztük a rendező Debreceni Egyetem is.

- Békessy Béla Vívó Klub -


Az indulók száma kategóriánként

női párbajtőr csapat: 7

férfi párbajtőr csapat: 8

női párbajtőr egyéni: 33

férfi párbajtőr egyéni: 40

férfi kard egyéni. 22

férfi tőr egyéni: 28

női kard egyéni: 13

női tőr egyéni: 12

férfi tőr csapat: 6

női tőr csapat: 4

férfi kard csapat: 5

női kard csapat: 3

universitas váltó: 4

A Debreceni Egyetem (DE) tanulóinak eredményei

Női párbajtőr egyéni

11. Fedor Tamara (DE), 20. Babinszki Dorottya (DE), 22. Bacsó Zsófia (DE)

Férfi párbajtőr egyéni

15. Iván Dominik (DE)

Női párbajtőr csapat

5. DE (Babinszki Dorottya, Fedor Tamara, Zöld Nikoletta)

Férfi kard egyéni

4. Morita Shun (DE), 15. Kiss Péter (DE)

Férfi tőr egyéni

4. Ulman Yotum (DE)

Női tőr egyéni

9. Friesel Éva (DE), 12. Vuk Aliz (DE)

Női tőr csapat

4. DE (Babinszki Dorottya, Fedor Tamara, Friesel Éva, Vuk Aliz)

Universitas váltó

4. DE (Babinszki Dorottya, Iván Dominik, Friesel Éva, Ulman Yotam, Fedor Tamara, Aranyos Gergő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!