Sport

2018.04.11. 14:14

Európai Egyetemi Játékok: pénteken döntenek a rendezésről

Debrecen - Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) április 12-ei, csütörtöki közgyűlésén, Madridban mutatják be a magyar pályázók a döntés előtti prezentációjukat. A tanácskozásra utazó delegációban a Debreceni Egyetem képviselői is ott lesznek.

Debrecen - Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) április 12-ei, csütörtöki közgyűlésén, Madridban mutatják be a magyar pályázók a döntés előtti prezentációjukat. A tanácskozásra utazó delegációban a Debreceni Egyetem képviselői is ott lesznek.

A Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a városok önkormányzatai, valamint a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség közös pályázatot nyújtott be a 13-19 sportágat felvonultató Európai Egyetemi Játékok (EUG) 2022-es vagy 2024-es megrendezésére.

A rendezés jogáról döntő madridi tanácskozásra – ahol a magyar pályázat standdal is bemutatkozik – 15 fős magyar delegáció utazik. A prezentációt a két egyetem kancellárjai, sportigazgatói, a városok alpolgármesterei, valamint az Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség képviselője és az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Sárfalvi Péter közösen tartják. A rendezési jog odaítéléséről szóló döntést másnap, pénteken 13 órakor jelentik be.

Az EUSA által 2012 óta, két évenként megrendezendő Európai Egyetemi Játékokon a versenyző hallgatók felsőoktatási intézményeik színeiben vesznek részt. A két egyetem, a városok és a MEFS példás összefogásával elkészült pályázatot a magyar kormány is támogatja, az erről szóló elvi támogatás február 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

A január 15-én benyújtott pályázat és kormánygarancia a 2022-es és 2024-es rendezésre egyaránt vonatkozik, de a Pályázati Bizottság 2024-et preferálja, elsődlegesen annak az elnyeréséért száll versenybe, hiszen az ütemezés szerint 2024-ben Magyarország tölti be az Európai Unió elnöki tisztét.

A sportfesztiválon a résztvevők száma 5-6000 fő lehet Európa több száz egyeteméről, ami a két város között egyenlően oszlik majd meg, jól példázva a szoros együttműködést, közös gondolkodást.

A rendezési jog iránt korábban érdeklődők közül két pályázó maradt állva: a magyar és a vetélytárs lengyel Lodz prezentációját mintegy 40 ország, 130 képviselője előtt mutatja be. Az a cél, hogy a magyar pályázat meggyőzze az európai egyetemi sport döntéshozóit: Debrecen és Miskolc megfelel a szigorú követelményeknek, megfelelő házigazdája tud lenni a létszámában és jelentőségében kiemeltnek számító nemzetközi sporteseménynek.

A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), valamint Zágráb-Rijeka (2016) lehetett rendező, az idén pedig a portugál Coimbra ad otthont a sportfesztiválrnak.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!