Sport

2018.02.04. 08:39

Super Bowl: Megvédi-e címét a New England?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tom Brady és bandája a hatodik aranygyűrűjét készül megszerezni hétfő hajnalban.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Tom Brady és bandája a hatodik aranygyűrűjét készül megszerezni hétfő hajnalban.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezik az Egyesült Államok legjobban várt idei sporteseményét, a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjét, vagyis az 52. Super Bowlt. A népszerűségét tekintve hazánkban is meredeken felfelé ívelő sportág mindent eldöntő összecsapásán a 2004-es idényhez hasonlóan a New England Patriots és a Philadelphia Eagles csap össze.

Peches tizenharmadik

Az idényre visszatekintve elmondható, hogy mindkét gárda megérdemelten jutott a Super Bowl-ba, hiszen a Pats és az Eagles is megnyerte a főcsoportját. Érdekesség, hogy egyformán 13-3-as mérleggel abszolválták az alapszakaszt, és ez számukra azt jelentette, hogy első kiemeltként várták a rájátszást, amelyet sikerrel is vettek. A Patriots számára nem indult jól a szezon, hiszen még a felkészülés során elveszítette egyik kulcsemberét, az elkapó Julian Edelmant, ráadásul a bajnokság első négy fordulója után 2-2-es mérleggel állt, de utána beindult a gépezet és nem ismertek kíméletet Bill Belichick tanítványai. A Philadelphia menetelésének úgy tűnt, a nem túl szerencsés 13. forduló vet véget, ugyanis az addig káprázatos idényt futó irányítónak, Carson Wentznek a Seattle ellen elszakadt az elülső keresztszalag a térdében, de a helyébe lépő tapasztalt Nick Foles a nagydöntőig repítette a Sasokat.

Ki nyeri a háborút?

– A New England minden évben a végső győzelemre is esélyes csapattal tud kiállni, míg a Philly idei szereplése talán sokakat meglepett, de az alapszakaszban mutatott teljesítményük alapján megérdemelt a helyük a nagydöntőben – egyértelműsíti Makranczi László, a Debrecen Gladiators sajtófőnöke. – A megsérülő Wentz helyébe lépő Foles tökéletesen át tudta venni azt a szerepkört, amit Doug Pederson, az Eagles vezetőedzője szánt neki. A Patriotsnál Rob Gronkowski óriási fegyver lehet amennyiben visszatér, a túloldalon szerintem Wentz hiánya döntő lehet. Az amerikai futballban van egy mondás: a támadók nyerik a csatát, de a védelmek a háborút! Ennek fényében különösen izgalmas kérdés, hogy az Eagles ligaelit védelme mekkora nyomást tud majd helyezni a Tom Brady vezette Pats támadósorra. A főcsoport döntőben a Minnesota támadójátékát valósággal megfojtotta a Sasok védelme, de nem hiszem, hogy ez Bradyék ellen meg fog ismétlődni. Szerintem nagyon szoros lesz, mivel egy remek támadósor egy kiválóan teljesítő védelemmel néz szembe, amiből általában remek ütközet szokott kikerekedni – vélekedik Makranczi.

Az 52. Super Bowl magyar idő szerint hétfő 0.30-tól kezdődik, az összecsapást a Sport1 televízió élőben közvetíti.

HBN-MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!