Sport

2018.02.27. 16:47

„Minden tekintetben a magyarok vitték el a show-t”

Debrecen - Kósa Lajos elmondta, a helyszínen mindenki önkívületben volt, mikor a mieink megnyerték a váltót.

Debrecen - Kósa Lajos elmondta, a helyszínen mindenki önkívületben volt, mikor a mieink megnyerték a váltót.

Múlt vasárnap este hivatalosan véget ért a XXIII. téli olimpia Phjongcshangban. A bő két héten át tartó ötkarikás játékokon 15 sportág 102 versenyszámában osztottak érmeket. Magyarország is képviseltette magát a küzdelmekben, nem is akárhogy: a honi indulók több emlékezetes pillanatot is szereztek, elég csak a bőrszerkós Tóth Ivett bemutatójára gondolni a női műkorcsolyázók rövidprogramjában. A legnagyobbat persze a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyében elért aranyérem „szólt”, hiszen a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összetételű staféta történelmet írt azzal, hogy elsőként ért célba. Az éremtáblázat élén Norvégia zárt 39 medáliával, a magyarok egy arannyal holtversenyben a 21. helyen végeztek.

Nagy reménység

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke értékelte lapunknak az ötkarikás játékokat. – Túl vagyunk a valaha volt legjobb téli olimpiai szereplésünkön. Megszereztük Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét, emellett gyűjtöttünk 15 pontot, amire még sose volt példa. Nagy Konrád és Tóth Ivett is kitett magáért, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róluk. És ami még örömteli, hogy a sikerekben több debreceni, Orendi Mihály, Kövér Balázs, valamint Pádár Bea is kulcsszerepet játszott – összegzett az elnök, majd külön kitért a debreceni gyorskorcsolyázóra, Nagy Konrádra, aki a 21. helyen végzett a férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében, 1500-on pedig a 29. lett.

– Olyan szerencsétlenül jött ki a program, hogy az 1000 méteres döntő egybeesett azzal az éremátadó ceremóniával, melyen a váltónk megkapta az aranyat – mi Nagy Konrád versenyét választottuk.

Büszkeséggel töltött el minket, hogy egyedüli magyarként, debreceniként ott volt a legjobb gyorskorisok között. Meggyőződésem, hogy ha a rajtot nem szúrja el, akkor benne lehetett volna a legjobb tízben.”

Konrád még mindig fiatal, van benne potenciál, négy év múlva Pekingben jó esélye lesz pontot szerezni. Mint ismert, jelenleg Kanadában él és tréningezik, de ott nem úgy foglalkoznak vele, mint egy helyivel. Gondoljunk csak bele, mikor Hosszú Katinka Amerikában edzett, ő sem lett olimpiai bajnok. Ha megépül a Nemzeti Korcsolyázó Központ, Nagy Konrád is hazajöhet, és kiváló körülmények között készülhet, továbbra is nagy reménységnek tartjuk – fogalmazott Kósa Lajos, aki megemlítette, hogy lélekben a debreceni korcsolyázás anyja, Kövérné Fejes Anikó is ott volt velük, akinek az egészségére, amikor elmentek ünnepelni, többször is koccintottak. – Hajnali négy óra tájban biztosan csuklott párszor, annyit emlegettük. Nosztalgiáztunk egy kicsit a kezdetekről, arról, hogyan tanultunk meg korizni a Csónakázó-tó befagyott jegén, illetve eszünkbe jutott a régi Oláh Gábor utcai jégpálya, melynek akadt olyan része, aminek a közelébe se lehetett menni, mert egyszerűen lyukas volt a palánk mellett.

Egymás nyakában

Arról is érdeklődtünk, milyen élményt jelentett a helyszínen, élőben megélni a váltó aranyérmét.

– Mindenki önkívületben volt, nem is emlékszem minden pillanatra. Azt tudom, hogy Orendi Mihály olyan tíz, tizenkét körrel a vége előtt mondta, ezek a fiúk nem a bronzért jöttek. És valóban, látszott rajtuk, hogy elsők akarnak lenni, ami sikerült is.

Hallatlan nagy pillanatok voltak, ott ölelkeztünk a kint tartózkodó cívisvárosiakkal, a két fotóriporterrel, Czeglédi Zsolttal és Derencsényi Istvánnal, de az egész magyar különítmény egymás nyakába ugrott.”

Egyébként a koreaiak kedves emberek, akiket igazán csak a short track érdekelt. Nem sok fogalmuk volt Magyarországról, azonban tettünk róla, hogy ez megváltozzon, tulajdonképpen kiénekeltük a sajtot a szájukból – emlékezett vissza a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, majd hozzátette, az eredményekből látszik, hogy van fantázia a téli sportokban, nem véletlen, hogy Debrecenben is egyre komolyabb szinten vannak jelen a korcsolyás számok. A vezető reményét fejezte ki, hogy hamarosan már rövidpályás versenyzőket is delegál majd a legjobbak közé a cívisváros.

Összességében belefért

Világszerte nagy vitát váltott ki Swaney Elizabeth. A síakrobaták félcsőversenyében a magyar színekben induló, szabad stílusú síző trükkök nélküli mutatta be produkcióját. – Minden tekintetben a magyarok vitték el a show-t: „Bözsi, a veréb” mellett Tóth Ivett AC/DC-s rövidprogramja, illetve a váltónk aranyának a híre is bejárta a világot. Így összességében nézve beleférhet egy Swaney Elizabeth-féle teljesítmény is. Ha mindig nyerünk egy aranyat, akkor üsse kő, a bolondozás is belefér…

HBN


[related-post post_id="3779814"]

[related-post post_id="3775027"]

[related-post post_id="3771762"]

[related-post post_id="3773603"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!