Sport

2017.11.28. 14:46

Ob-n jártak a békessys vívók

Debrecen - Szinte minden versenyszámban borult a papírforma - hihetetlenül izgalmas döntőkkel végződött a vívó ob.

Debrecen - Szinte minden versenyszámban borult a papírforma - hihetetlenül izgalmas döntőkkel végződött a vívó ob.

November 24. és 26. között rendezték meg az integrált vívó országos bajnokságot, ahol az ép és a kerekesszékes vívók egy helyszínen, egy időben versenyeztek. A viadalra összesen 577 fő adta le a nevezését, a Békessy Béla Vívóklubot 10 versenyző képviselte.

Pénteken az egyéni számokban a helyosztókat rendezték meg, míg szombaton már a főtáblán zajlottak a küzdelmek.

A Békessy Béla Vívó Klub színeiben induló párbajtőröző Mihály Kata, Pártos Zsófia, Kálmán Gyöngyvér, Fedor Tamara és Fekete Laura is bejutott a legjobb 64 közé. A főtáblán két debreceni lány egymás ellen vívott, Fekete Laurát csapattársa, Mihály Kata búcsúztatta. A másnapi legjobb 32 mezőnyében így 3 női és egy férfi vívó kvalifikálta magát, Serra Solt ugyanis a rekordlétszámú, 172 fős férfi párbajtőröző mezőnyben egy kiváló csoportforduló után további két magabiztos győzelemmel vívta be magát az elitkörbe.

A másnapi folytatásban a legjobb 16 közé két debreceni lány jutott. Kálmán Gyöngyvér és Fedor Tamara szép győzelmekkel lépett előre,Mihály Kata viszont meglepetésre kikapott a még kadet korosztályú Büki Lilitől. Eleinte mindenki azt hitte, hogy mindössze Kata „botlott”, viszont a fiatal tatai tehetség ezen a sikeren felbuzdulva végigverte a felnőtt válogatottat. Előbb a világbajnoki nyolcad döntős Várnai Vivient, majd az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emesét küldte az öltözőbe és szerezte meg élete első felnőtt Magyar Bajnoki érmét.

A nyolcaddöntőben Kálmán Gyöngyvérnek még nagy falatnak bizonyult az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese, míg Fedor Tamara a későbbi ezüstérmes Borsody Emmától szenvedett vereséget.

Serra Solt a 16-ért a későbbi bajnok Bányai Zsombor orra alá tört borsot és a végletekig kiélezte a mérkőzésüket.

Az épek asszói közben a kerekesszékes vívók versenye is zajlott, ahol a Békessy versenyzői előkelő helyeken végeztek. Mező Boglárka kardvívásban ezüstöt nyert, Göttlinger Dániel kardban és párbajtőrben is egyaránt bronzérmet szerzett, Sáfrán Sándor kardban 5. helyen, párbajtőrben a hatodik helyen végzett.

Szombaton az egyéni döntőkkel párhuzamosan ünnepelte a sportág a Magyar Vívás Napját. A nagyszabású rendezvény keretében köszöntötték a vívó sport legendás alakjait, és a feltörekvő utánpótlást. A debreceni klub versenyzői közül Dr. Szentkirályi István és Kálmán Gyöngyvér is részesült kitüntetésben.

A hétvége záróakkordjaként a csapatversenyeket rendezték meg, ahol a Békessy Béla Vívó Klub párbajtőröző lányai az előkelő hatodik helyet, míg a férfi párbajtőrözői a 19. helyet szerezték meg.

Serra Bendegúz, a Békessy Béla Vívó Klub szakmai igazgatója szerint remekül helyt álltak a klub versenyzői. „Többen is életük legjobb eredményét érték el ezen a rangos versenyen. Hiányérzetünk talán Mihály Kata esetében lehetne, de nem szabad elfeledni, hogy a vívásban nincsenek abszolút favoritok. Bárki bármikor bárkit le tud győzni. Ezért szép ez a sport… Az a tény, hogy Kata az elmúlt három Magyar Bajnokságon fel tudott állni a dobogóra óriási dolog és minden debrecenit büszkeséggel tölt el. A csapatverseny során is átlag felett teljesítettek a versenyzőink. A bravúr ezúttal elmaradt, de összességében bizakodásra ad okot a különböző teljesítményparaméterekben történő folyamatos javulás. A munka folyik tovább, hiszen két hét múlva Kata a Dohai Grand Prix-en, a juniorok pedig az Országos Bajnokságukon folytatják a versenyprogramjukat” - nyilatkozta.

- Békessy Béla Vívó Klub -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!