Sport

2017.08.10. 14:36

Három hajdúsági úszó indul érmes reményekkel a masters vb-n

Debrecen - A Debreceni Szenior Úszó Klub 33 versenyzője nevezett a magyarországi vizes világbajnokságot követő masters vébére.

Debrecen - A Debreceni Szenior Úszó Klub 33 versenyzője nevezett a magyarországi vizes világbajnokságot követő masters vébére.

Nekik a Balaton…

Balatonfüreden augusztus 10-12. között három nap alatt számos futamban ússzák le a 25–90 év közötti nyílt vízi versenyzők a 3000 méteres távot, mégpedig 5 évenkénti korcsoport beosztásban, külön rajtolva. A debreceniek közül tizenegyen indulnak, közülük heten nemrég erdélyi klubokból (Kolozsvárról és Marosvásárhelyről) igazoltak át a cívisvárosi egyesületbe.

320 felett

Augusztus 14–20. között a Duna Aréna és a Margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda négy medencéjében rendezik a 6395 résztvevő versenyszámait. A két debreceni váltó is megméretteti magát. Az egyikben Puskás Pál 96 éves, négyszeres szenior Európa-bajnok (2007-ben, Kranjban érte el négy győzelmét), Krasznai Róbert 77 éves szenior világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok, Bitskey István 76 éves, Európa-bajnoki 7. helyezett, Horkay György 73 éves, számos hazai és nemzetközi versenyen volt eredményes. Ez a kvartett 2008-ban Nyíregyházán diadalmaskodni tudott, s azóta ők négyen összesen 36 évvel váltak korosabbá, és egy teljes korcsoportot ugrottak 2008 óta, mivel 286-ról 322 évre változott az összesített életkoruk, és a szenior váltóknál ez a korcsoport beosztás alapja. (280 és 320 év az említett korcsoportok alsó határa.) A debreceni szeniorok 4×50 méteres vegyesváltója augusztus 18-án áll rajthoz a Duna Arénában, öt hasonló korú, 320 év feletti csapat ellen.

A másik 320 év feletti összéletkorú váltóban Puskás Pál és Krasznai Róbert a 67 éves Gombkötőné Tóth Ilona örökös bajnok és a 83 éves Flora Katharinával egészül ki a mix vegyesváltóban. Kovács Lukácsné (82) mindhárom hát­úszó számban elérte a szintidőt, közülük 200 m háton indul és a mix váltó tartalék embere.

Szintidő teljesítve

Bitskey István két fia, István és Péter már sokadik világversenyén indul. Batta Gyula, Katona László, Dunay Zoltán, Cseri Piroska, Szabados József, Rentka László a klub „hatvanasai”, akik több versenyszámban teljesítették a nevezési szintidőt.

Balázsiné Jaczkó Márta 2003-ban 26 évesen a legfiatalabbak között indult az ­Eb-n, most indul újra világversenyen. Mechler Andrea kiváló mellúszóként első világversenyére készül, akárcsak az egykori korosztályos kecskeméti bajnok, a debreceni szeniorrá vált Danyi József. Erdélyi Zoltán mellen és gyorson is próbálkozik, Kiss Dániel 100 m gyorson úszik. Othman Modamed hajdúszoboszlói úszóként fiatalon a magyar bajnokságon döntős szereplésig vitte, sőt, a nem hivatalos versenytávon, a 2000 m-es mellúszásban még mindig ő vezeti az örökranglistát.

A mezőnyre jellemző, hogy míg a 96 éves Puskás Pál korcsoportjában ketten indulnak, az 52 éves Nemes Dániel 232, a 43 éves Erdélyi Zoltán 206 ellenféllel számolhat az 50 méteres gyorsúszásban. A 64 éves Katona László 89, a 26 éves Kiss Dániel 161 ellenféllel küzdhet meg 100 m gyorson.

Akár érem is lehetséges

A Debreceni Szenior Úszó Klub harminchárom versenyzője a tisztes helytállás, a nevezési idők megúszásának reményében állnak rajtkőre. A hajdúsági sportolók népes csoportjából kiemelkedik Puskás Pál, Krasznai Róbert és Flora Katharina, akiknek dobogós és pontszerző esélye van a masters világbajnokságon.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!