Sport

2017.08.22. 16:39

Brazil és olasz szakember trükkjeit leshették el az edzők Debrecenben

Debrecen - Nem csak a foci technikai részére oktatják az utánpótlás játékosokat a trénerek.

Debrecen - Nem csak a foci technikai részére oktatják az utánpótlás játékosokat a trénerek.

A labdarúgás oktatási és kutatási hátterére fókuszáló edzői továbbképzést szervezett a Debreceni Futballegyetem és az Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző a Nagyerdei Stadionban kedden. A program célja az utánpótláslabdarúgás nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolódása, a magyar és külföldi ismeretek hasznosítása az edzők számára, valamint a nemzetközi tapasztalatok bevonása a hazai szakmai gondolkodásba. A továbbképzés egyben segítséget is nyújt az MLSZ valamint az UEFA kreditszerző edzőképzési programjának a lebonyolításához is.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia U16 korosztályának edzésmódszereiről Joó Zsolt korosztályos edző tartott bemutatót, amelyet a focisták szemléltettek is a stadion gyepén. Az akadémia tagjai hétfőtől csütörtökig nemcsak csapatedzésen, hanem fejlesztőedzéseken is részt vesznek. Ez utóbbi tartozik a posztspecifikus tréning, valamint a csoportonkénti technikai dolgok kipróbálása is.

Részletes képet kaphattak

- A hétfői nap nálunk általában a hibajavításról szól, amikor is kielemezzük az utolsó meccs történéseit, a hibákat pedig megpróbáljuk orvosolni. Ez egyben differenciált edzés is, akik a hétvége során többet játszottak, azok kisebb terhelést kapnak, mint azok, akik kevesebbet voltak játékban. Kedden kisebb létszámú edzések a jellemzőek, szerdán tartjuk a taktikai tréninget, ez a következő mérkőzésre való felkészülés, ami nem csak fizikailag, de mentálisan is fárasztó a játékosok számára. A csütörtöki nap pedig a frissítésről szól – vázolta fel az edző.

Fotó: Molnár Péter

Hozzátette, az edzéseken a gyakorlatok szabadon variálhatók, és bevett szokás, hogy a hibákra csak a pihenőidőben hívják fel a játékosok figyelmét, hogy a játékot ne szakítsák meg. Mindemellett az edzők nem mondják el, hogy mi volt rossz, hanem megpróbálják a focistákat rávezetni arra, amin változtatni kell.

Külföldi példákat láthattak

A hazai példák után a brazil Joel Cornelli a brazil U17 képzéséről, míg az olasz Alessandro Sarocco az utánpótláscsapatok koordinációs edzések fontosságáról beszélt. Brazíliában eleve másak a körülmények, a gyerekek az utcákon, tengerparton kezdenek játszani, imádják a focit, és szeretnének is ezzel foglalkozni, mivel sok családnak ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kiemelkedjenek a szegénységből. Cornelli szerint ez sokat számít a fiatalok képzésében is, aminek nagy részét képezi a gondolkodásra való nevelés is.

Sarocco elmondta, a legfontosabb dolga erőnléti edzőként az, hogy felmérje a játékosok munkáját és megnézze, milyen szakmai háttérrel rendelkeznek, mivel ez alapján lehet kialakítani az edzésprogramot a későbbikben. Ugyanis a jól megválasztott program nagyban meghatározza majd a játékosok szereplését a nagy csapatokban.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!