Sport

2017.07.14. 15:02

Világjátékok: Debreceniek a főszerepben

Debrecen - A lengyelországi multi sporteseményen 10 cívis versenyző is részt vesz.

Debrecen - A lengyelországi multi sporteseményen 10 cívis versenyző is részt vesz.

Egy héttel a wroclawi Világjátékok kezdete előtt ünnepélyes keretek között fogadalmat tettek a július 20-tól 30-ig tartó eseményen szereplő magyar csapat tagjai. A rendezvény otthonául a fővárosi MOM Kulturális Központ színházterme adott otthont, ahol a sportolók köszöntésén túl zenés és táncos programok emelték az esemény színvonalát.

Wroclawban 13 sportágban hatvan versenyző képviseli a magyar színeket, az edzőkkel és egyéb szakemberekkel 116 fős lesz a küldöttség. Külön említést érdemel, hogy a 60 fős sportolói kontingensből 10-en Debrecent képviselik, nevezetesen Hegyi Dóra, Szőllősi Panna, Deák Anna, Bökönyi Klaudia, Szalóki Emese, Farkas Balázs (aerobik), Andrea Silvestri, Váradi Martina (táncsport), Senánszky Petra és Kosina Gergő (uszonyos úszás). S hogy milyen meghatározó tagjai a csapatnak a cívis versenyzők, jó példa, hogy a fogadalom szövegét Hegyi Dóra mondta el (a sporttáncos László Csabával közösen), míg Világjátékok megnyitó ünnepségén Senánszky Petra viszi majd a magyar zászlót.

Hatalmas fegyvertény

– A nem olimpiai sportágak számára a Világjátékok az olimpia – kezdte beszédét Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy 1981 óta rendeznek Világjátékokat, amelyeken 2005 óta szerepel egységes magyar csapat. A vezető kitért arra is, hogy a lengyelországi világeseményen sikeres magyar sportolók komoly anyagi elismerésben részesülnek, az olimpiai helyezetteknek járó összeg felét kapják majd a Világjátékok legjobbjai. – Az elmúlt években egyértelművé vált, hogy a sportágaink számára a Világjátékok egyre fontosabb – emelte ki Dr. Mészáros János. – A szövetségek már kifejezetten készülnek rá, mindent elkövetnek, hogy ott legyenek és a legjobb eredménnyel zárjanak. A sportolóknak pedig hatalmas fegyvertény kijutni a Világjátékokra, ott helytállni vagy érmeket szerezni pedig nekik ugyanazt jelenti, mint az olimpikonoknak az olimpián való jó szereplés. A cél, hogy mindenki tisztán és a fair play szellemében sikeresen zárja a rendezvényt, és bízunk abban is, hogy versenyzőink Wroclawban felmúlják az előző Világjátékokon elért magyar eredményeket. A sportolóinkban rejlő lehetőségek alapján erre van is remény."

– Fontos, hogy támogassuk a Világjátékokon szereplő sportágakat, mert válhat belőlük olimpiai sportág, így került például a 2000-es ötkarikás játékok műsorára a triatlon, míg a 2020-as olimpiára a karate is – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki még nem olimpiai sportágak versengésének nevezte a Világjátékokat.

Erre utalt Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, aki az olimpia előszobájának nevezte a versengést, s kiemelte, Wroclawban jelen lesz Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.

A számok világa

A Világjátékokon 31 hivatalos és 4 meghívott sportágban rendeznek versenyeket 111 nemzet több mint 3000 sportolója számára. A magyar versenyzők közül az uszonyos úszó Kanyó Dénes és Károlyi Csilla, valamint a táncos László Csaba számít a legtapasztaltabb résztvevőnek, hiszen ők korábban három-három Világjátékokon szerepeltek. Bár a sportágakat sokféleségük miatt nem lehet megfelelően összehasonlítani, a sportolók közül a legeredményesebbnek mégis a kilencszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok Senánszky Petra számít. Nagy sikerrel büszkélkedhet az ötfős aerobik csoport is, amelyik 2015-ben aranyérmes lett az Európa Játékokon.

A küldöttség legfiatalabb tagja az általános iskolát éppen csak befejezett uszonyos úszó Kothencz Petra, aki még nincs 15 éves. A rangidős az ötvenedik életévét a tavasszal betöltött vitorlázó műrepülő Szilágyi János.

HBN-BN


[related-post post_id="3542810"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!