Sport

2017.07.10. 14:42

Sikerrel szerepeltek a hajdú-bihari szervátültetettek

Hajdú-Bihar - Hazaért a Magyar Szervátültetett Válogatott a Szervátültetettek Világbajnokságáról, ahol 52 ország szervátültetett sportolói mérkőztek meg egymással.

Hajdú-Bihar - Hazaért a Magyar Szervátültetett Válogatott a Szervátültetettek Világbajnokságáról, ahol 52 ország szervátültetett sportolói mérkőztek meg egymással.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 52 sportolóval vett részt a Szervátültetettek Világbajnokságán, ahol 10 sportágban versenyeztek az indulók: 18 aranyérmet, 23 ezüstérmet és 35 bronzérmet szereztek asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, röplabda, squash, tenisz, tollaslabda és úszás sportágakban, ezzel az országos összesített versenyében a 9. helyen végzett a magyar csapat.

A válogatott tagjai közül 15-en a Trappancs Egyesület fiatal sportolói: 6 gyerek és 9 fiatal versenyzett Malagában az asztalitenisz, atlétika, bowling, röplabda, tenisz, tollaslabda és úszás versenyeken. Ők 9 aranyéremmel, 12 ezüstéremmel és 16 bronzéremmel járultak hozzá a magyar csapat sikereihez. A Trappancs sportolói közül ketten Hajdú-Bihar megyeiek: Kóka Zoltán és Jakab Ivett.

Kóka Zoltán – a Trappancs Egyesület derecskei sportolója – 10 éve veseátültetett. A betegsége előtti és alatti években is rendkívül sportos életet élt, de a versenyszerű asztaliteniszezést csak a sikeres veseátültetés után kezdte el. Azóta számtalan hazai- és nemzetközi versenyen vett már részt sikerrel.

Ezen a világbajnokságon az első bronzérmét a röplabdacsapat tagjaként szerezte, majd az egyéni asztalitenisz versenyeken bronzérmet szerzett, másnap a férfi páros asztaliteniszversenyen – párjával, Tóth Attila csontvelő-átültetett sportolóval – a dobogó tetejéig játszották magukat, aranyérmesek lettek, ezzel elnyerték a korosztályos világbajnoki címet.

Zoltán az asztalitenisz mellett évek óta tollaslabdázik is, bár ebben az évben a felkészülését sérülés akadályozta, így még nagyobb izgalommal indult a tollaslabda versenyen, ahol végül vegyes párosban – Tilhof Ingrid vesetranszplantált tollaslabdázóval – bronzérmet szereztek. Kóka Zoltán mérlege így ezen a világbajnokságon 3 bronzérem és 1 aranyérem.

Jakab Ivett – a Trappancs Egyesület debreceni sportolója – 9 éve májtranszplantált, 6 éve teniszezik és röplabdázik versenyszerűen. A világbajnokság első napján a röplabdacsapat tagjaként állhatott a dobogóra bronzéremmel a nyakában. Az egyéni teniszversenyen ezüstérmet szerzett, a női páros teniszversenyen – vesetranszplantált párjával, Almagro Carmennel – bronzérmet nyertek, a vegyespáros teniszversenyen – vesetranszplantált párjával, Kégel Tamással – az első nyolcban végeztek. Jakab Ivett mérlege tehát 2 bronz- és 1 ezüstérem.

Gyöngyösi Attila 5 éve szívátültetett debreceni testnevelőtanár a világbajnokság első napján, a röplabdacsapat tagjaként szerzett bronzérmet.

Krucsó Zsolt debreceni sportoló 13 éve májátültetett, már a betegsége előtt és alatt is sportolt, de versenyszerűen 12 éve, a sikeres májtranszplantáció után kezdett. Ezen a világbajnokságon egy rendkívül erős mezőnyben versenyzett az uszodában, ahol végül 50 méteres mellúszásban az ötödik-, 50 méteres gyorsúszásban a hatodik helyen végzett, az 50 méteres háton sajnos egy rosszul sikerült rajtot követően kizárták a versenyből. Mindkét férfiváltónak tagja volt: a 4x50 méteres gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett, a 4x50 méteres vegyesváltónak a hetedik helyre sikerült beúsznia.

- Trappancs Szervátüteltetett Gyermekek Rehabilitációs és Sportegyesülete -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!