Sport

2017.07.12. 17:39

Nem teher, hanem hatalmas ajándék a hazai vizes vb

Debrecen - Kállay Márk szerint a negyeddöntő lesz a vízválasztó a magyar válogatott számára.

Debrecen - Kállay Márk szerint a negyeddöntő lesz a vízválasztó a magyar válogatott számára.

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában rendezik meg július 17. és 29. között a 2017-es férfi vízilabda-világbajnokságot tizenhat nemzet részvételével. A magyarok a B csoportban kezdik meg a küzdelmeket az olasz, az ausztrál és a francia csapatok ellen.

A DVSE rutinos csapatkapitányát, Kállay Márkot kérte meg a Napló, mondja el várakozásait a vb-vel kapcsolatban.

– Kifejezetten nehéz helyzetben volt Märcz Tamás szövetségi kapitány, hiszen kiváló képességű pólósok közül válogathatott. Látva a keretet, melybe olyan nagytestű játékos került be, mint mondjuk Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, vagy Török Béla, azt hiszem, a támadószellemű védők mellett tette le a voksát a kapitány. Úgy gondolkodhatott, hogy kellenek a stabil emberek, akik elöl is hozzá tudnak tenni a játékhoz. Két balkezessel illik számolni egy csapatban, ahogy ezt tette Märcz is. Érdekesség, hogy a szélsők közül nem is hívtak be mást, csak Vámos Mártont és Zalánki Gergőt. Előbbi kimagasló fizikumú, utóbbi jó stílusú, remek lövőtechnikával – vélekedett Kállay.

Legalább a négybe

A magyar fiúk jövő hétfőn Ausztrália ellen szállnak harcba, szerdán következik Olaszország, majd pénteken Franciaország, a kezdési időpont mindhárom napon 20 óra 10 perc.

– A csoportunkból az olaszok lesznek a legfőbb riválisaink, az ausztrálokkal is vigyázni kell, a franciák viszont nem okozhatnak gondot. Magam is játszottam Franciaországban, igaz, vannak tehetséges pólósaik, összességében nincsenek olyan szinten, mint mi.

Azt hiszem, a negyeddöntő lesz a vízválasztó a srácok számára, ha azt sikerrel veszik, egy pszichés gát is átszakadhat. Ha már bejutunk a legjobb négybe, onnan a finálé is meglehet. Hiszek a csapatban, nyilván nem lesz egyszerű dolguk, pláne hogy több vb-újonc is bekerült a keretbe, de szerintem képesek nagyot alkotni."

– Úgy tudom, több nagy ellenfelünknél is fiatalítás történt, például Montenegróból is kimaradt egy két rutinosabb játékos, így papíron gyengébbek. Nyilván a címvédő szerbek a favoritok, de mellettük az olaszokkal, a horvátokkal és a montenegróiakkal is számolni kell – fogalmazott a balkezes szélső.

A magyar férfi vízilabda-válogatott története során kilencszer nyert olimpiát, háromszor világbajnokságot és tizenkétszer Eb-t. Nem csoda hát, hogy óriási elvárásokat támasztanak nemzeti együttesünkkel szemben – ezért is volt csalódást keltő a 2015-ös hatodik hely Kazanyban. – A hatodik pozíciónál mindenképp jobbra számítok, akkor nem jött ki a lépés.

Kívülről persze nehéz megítélni, most milyen formában van a csapat, de én személy szerint minimum a négybe várom a fiúkat."

A pólós hozzátette, szerinte nem teher, hanem hatalmas ajándék, hogy itthon rendezik meg a tornát, ebből rengeteg energiát lehet meríteni.

Kállay azt is elárulta, az olaszok elleni meccset élőben, a helyszínen tekinti meg, ahogy valószínűleg a döntőt is, emellett pedig természetesen a tévében is nyomon fogja követni az eseményeket. A beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy bár voltak lehetőségei, Kállay Márk a következő szezonban is a DVSE gárdáját erősíti majd.

HBN


A magyar férfi vízilabda-válogatott vb-kerete:

Kapusok: Decker Attila, Nagy Viktor

Mezőnyjátékosok: Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Török Béla, Varga Dénes, Vámos Márton, Zalánki Gergő

A magyarok csoportmeccsei

Július 17., hétfő 20.10: Ausztrália–Magyarország

Július 19., szerda 20.10: Magyarország–Olaszország

Július 21., péntek 20.10: Franciaország–Magyarország

A csoportbeosztás

A csoport

Brazília, Montenegró, Kazahsztán, Kanada

B csoport

Franciaország, Ausztrália, Olaszország, Magyarország

C csoport

Spanyolország, Szerbia, Görögország, Dél-afrikai Köztársaság

D csoport

Egyesült Államok, Japán, Horvátország, Oroszország


[related-post post_id="3542804"]

[related-post post_id="3546730"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!