Sport

2017.07.15. 14:27

"Kicsilány"

<em>Mire ezek a sorok olvasóink kezébe kerülnek, már javában – órák óta – tart a régóta várt vizes vb, már túl vagyunk az agyonpropagált megnyitón és meg van a válaszunk arra is, hogy az egész magyar úszósport nyilvánosságot, ünneplést kapott e vagy csak azok, akik a legújabb korszakban értek el sikereket?</em> Réti János írása.

Mire ezek a sorok olvasóink kezébe kerülnek, már javában – órák óta – tart a régóta várt vizes vb, már túl vagyunk az agyonpropagált megnyitón és meg van a válaszunk arra is, hogy az egész magyar úszósport nyilvánosságot, ünneplést kapott e vagy csak azok, akik a legújabb korszakban értek el sikereket? Réti János írása.

Mert voltak nekünk azelőtt is úszóink, akikért szurkolt az egész ország és ha nem is hoztak számolatlanul érmeket, de tudtuk, hogy közülünk valók, hogy ennek a kis országnak az úszói és értünk hasítják a vizet. Ilyen, olyan, amolyan sikerrel… Tum­peck György a pillangózáshoz az 50-es években feltalálta a delfin lábtempót Hogy szorítottunk Dobai Gyulának, amikor 1964-ben, Rómában 100 gyorson 75 méternél vezetett, de végül 5. lett. Madarász Csilla váltójának és Katona Józsefnek 1500-on? Hargitaytól mindig a csodát vártuk, de csak kisebb csodák jöttek. Olimpiai bajnokság nem. Ahogy Gyarmati Andrea is „csak” ezüstöt tudott hozni Münchenből. De Czene Attila, meg Szabó Joe hozott aranyat. Atlantából, illetve Szöulból. De aztán Egerszegivel, 1988-ban, Szöulban megváltozott minden: lett egy legyőzhetetlenünk! És még ma is halljuk, ha akarjuk, a sportriporter hangját: „Gyere kicsilány”, ússzál!” Egerszegi pedig jött, úszott és győzött! Talpra ugrott az egész ország a készülékek előtt! Amikor és ahol elindult nyert! Vártam múlt vasárnap este a Sportvilágot a rádióban, mert előzetesében, a riportsorozatban Egerszegit ígérte. De csak győzelmei hangmontázsait hallottuk, ő maga „nem szólt hozzánk”. A legnagyobb fia viszont már rekordokat úszik. Háton. Persze dicsőség és elismerés napjaink legjobbjainak, azoknak, akik vízbe szállnak itt, Budapesten a világ legjobbjai ellen. Ráadásul a többségük győzelmi, de legalább éremszerzési eséllyel! Most pedig írjuk ide a hajdan volt legjobbak névsorát – a teljesség igénye nélkül – és hajtsuk meg előttük a tisztelet, az emlékezés zászlaját! Dobai Gyula, Czene Attila , Csík Ferenc, Gyarmati Andrea, Hajós Alfréd, Halassy Olivér, Hargitay András, Katona József, Madarász Csilla, Szabó József (Joe) Tumpeck György… és a többiek. Egyébként nekem hozhat kamionszám érmeket a világversenyekről bárki, AZ olimpiai bajnok, úgy érzem, örökre Egerszegi Krisztina marad.

- Réti János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!