Sport

2017.07.27. 17:15

A két „üzembiztos” éremszállító: Senánszky Petra és Kosina Gergő

Debrecen - A Világjátékok debreceni hősei Michael Phelpsről és Eminemről is beszéltek a Naplónak.

Debrecen - A Világjátékok debreceni hősei Michael Phelpsről és Eminemről is beszéltek a Naplónak.

Nagyszerű eredményekkel tértek haza a vasárnapig tartó wroclawi Világjátékokról a Debreceni Búvárklub uszonyos úszói. Senánszky Petra – már-már szokásához híven – két aranyérmet is leakasztott Lengyelországban, nem is akárhogyan: az 50 méteres uszonyos gyorsúszás után a versenyszám 100 méteres távján is világrekorddal diadalmaskodott. Csapattársa, Kosina Gergő pedig két negyedik helyet (50 m-es gyors, 4x100-as váltó) és egy ezüstérmet söpört be, utóbbit 100 méter gyorson.

– Teljesen elégedett vagyok a teljesítményemmel – nyilatkozta lapunknak Kosina. – A 100 méteres távon első szerettem volna lenni, ez volt a leghőbb vágyam, de a második helynek is nagyon örülök. Van egy fura magyar mentalitás, hogy a 2. hely az nem jó, de szerintem egy világjátékokon ezüstérmet szerezni nagy dolog. Emellett volt két negyedik helyezésem is, 50 m-es gyorson és a 4x100-as váltóban. Ötvenen tudtam, hogy az első helyen az orosz versenyző ér célba, de mögötte bármilyen sorrend kialakulhatott. Negyedik lettem, éppen, hogy lecsúszva a dobogóról, de a második és köztem is csak két tized másodpercnyi különbség volt. A váltó 4. hely viszont még ennél is nagyobb siker volt. Tavaly a világbajnokságon hetedikek lettünk, most pedig negyedikek, szerintem ez remek eredmény. Még úgy is, hogy kizárták a kolumbiai váltót a mezőnyből – árulta el a sportoló, aki egy érdekességre is felhívta a figyelmet.

Láttam valahol, hogy a legendás úszó, Michael Phelps úszott a „cápával” 100 métert nyílt vízben, és 38,4 másodperc alatt teljesítette, bukóforduló nélkül. Én a váltóban majdnem öt másodperccel jobbat, 33,5-öt úsztam, mondhatjuk azt is, hogy Michael Phelpset is sikerült megvernem."

– A váltóban 32 ember közül a harmadik leggyorsabb időt úsztam, bár ott a legjobbat teljesítőben nem vagyok biztos, mert a verseny után vagy tíz percig állt a bál. Volt olyan bíró, aki szerint három váltót is ki kellett volna zárni, de végül egyet diszkvalifikáltak. Egyébként a Világjátékokat ugyanúgy kezeltük, mint bármelyik nagy versenyt, mint egy Eb-t vagy egy vébét. Ez annyiban volt csupán más, hogy csak két délután volt verseny, akkor rendezték a döntőket. A fináléba való jutásért nem kellett úszni, ezt én kicsit furcsálltam is, de itt ilyenek a szabályok – mondta Kosina Gergő, aki még két hétig levető edzéseket végez, és a komolyabb munkát csak szeptemberben kezdi el.

A „debreceni sellőlány”, Senánszky Petra így emlékezett vissza a sikerre.

– Az volt a legfőbb vágyam, hogy az egyéni versenyszámaimban megússzam a legjobbamat, és világcsúccsal tudjak nyerni. Hihetetlenül boldog voltam, hogy mindez sikerült. Nem csupán az eredménynek örültem, hanem annak is, hogy nagyon sok magyar szurkoló volt a helyszínen, a lelátó jó negyede magyar biztatástól volt hangos, ez nagyon jól esett, ahogyan a családom jelenléte is. Úgy éreztem magam, mintha itthon versenyeznék – mondta a csinos egyetemista lány, akit nagyon nem lepett meg a produkciója.

Éreztem, hogy jól fog sikerülni a wroclawi verseny, az edzések legalábbis ezt vetítették előre. Ettől függetlenül a megmérettetés napján oda kellett tennem magam fejben is, hogy jól sikerüljön az úszás."

Senánszky Petra | Fotó: Matey István

De mi zajlik a rajt előtt az edző, Kókai Dávid és a tanítványa között?

– Az úszás előtt már nem beszélünk taktikáról, hiszen egész évben annyit gyakoroljuk, hogy itt már nincs erre szükség. Ilyenkor csak megölel, megcsapkodja a vállamat, mond pár szót, hogy „csak keményen” vagy valami hasonlót. Ő fölmegy a lelátóra, én pedig folytatom a bemelegítést. Berakom a fülembe a zenét és igyekszem a rajtra minél jobban koncentrálni. Arra gondolok, hogy ez már tuti bennem van, csak át kell adnom magam a versenyzésnek. Ez most mindkétszer bejött. Valójában nem is emlékszem, hogy milyen volt az úszás, senkire nem figyeltem, csak arra, hogy minél hamarabb beérjek. A végén megnéztem a kijelzőn az eredményt és nagyon boldog voltam – nyilatkozta Petra, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Kíváncsiak voltunk rá, milyen muzsika szól ilyenkor a fülében.

– Wroclawban Eminemet hallgattam, de minden versenyen más zenét veszek elő, ez hangulatomtól függ. A lényeg, hogy pörgős muzsika legyen, volt már ez a Tankcsapda is, de nem a szövegre figyelek ilyenkor, a lényeg, hogy zúzós, felpörgető zene legyen. Sok minden belefér ilyenkor, ha kellően dinamikus, amit hallok – mondta Senánszky, aki a következő időszakot is elénk tárta.

– Egy hónapig lazábbra veszem a tempót és sokat fogok pihenni, de azért eljárok majd úszni. Szeptember végén a világkupa utolsó fordulójára szeretnék kiutazni Törökországba, ezért annak a hónapnak az elején elkezdem a felkészülést. Nagyon várom, mert van rá esélyem, hogy megnyerjem a vk-sorozatot a nők között. Azt követően egy picit lazább évem következik, ugyanis régóta nagyon keményen edzünk. A világkupa-versenyekre szeretnék elmenni, de amellett kevesebb erőbedobással akarom most csinálni, ami nem azt jelenti, hogy ezért nem fog jól sikerülni esetleg a sorozati. Könnyen lehet, ilyenkor még dob is az emberen egy kis pihenés. Visszatérve a Világkupa-győzelmekre, nagyon köszönöm mindenkinek, aki segített. Az edzőmnek, Kókai Dávidnak és Kosina Gergőnek, valamint a családomnak, és remélem, hogy anya is büszke rám – utalt nemrég elhunyt édesanyjára Senánszky Petra.

HBN


[related-post post_id="3559662"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!