Sport

2017.05.14. 15:35

Sportot űznek a (verseny)táncból a valceresek

Debrecen - Debreceni párosnak is szurkolhatunk a vasárnapi Professzionista Standard Európa-bajnokságon a Kölcseyben.

Debrecen - Debreceni párosnak is szurkolhatunk a vasárnapi Professzionista Standard Európa-bajnokságon a Kölcseyben.

Izgatottan várják első komolyabb profi megmérettetésüket a Valcer Táncstúdió tehetségei, Budai Attila és Barna Lilla. Vasárnap ugyanis ők is parkettre lépnek a Debrecenben rendezendő Professzionista Standard Európa-bajnokságon. A Kölcsey Központ nagyterme ad otthont a kontinensviadal mellett a Professzionista Latin Európa Kupának, valamint az országos junior-, felnőtt-, senior- és kerekesszékes ranglista versenynek is, így egész nap zajlanak majd a küzdelmek.

Elkerülhetetlenek a nézeteltérések, de ezeken gyorsan túl kell lendülni.

Budai Attila

– Tavaly októberben adtuk be a pályázatot, és a következő hónapban már ki is derült, hogy megnyertük a szervezés jogát – így novemberben kezdetét vette a munka. Elég nagy rutinunk van a különböző viadalok lebonyolításában, hiszen számos nívós rendezvényt hoztunk már tető alá. Ám ez a hétvégi, nemzetközi verseny sokkal nagyobb körültekintést igényel, több feladattal jár. A város és különböző cégek támogatását is élvezzük, a saját munkatársaink is mindent beleadtak, illetve a Valceres szülői gárda szintén kitett magáért. Rengeteg munkaóra van mögöttünk, de bízunk benne, sikerrel zárjuk ezt az eseményt. Párosaink már megérdemelték, hogy hazai közönség előtt bizonyíthassanak – mondta el lapunknak Bíró Csaba, a Valcer Táncstúdió művészeti vezetője, aki kitért arra is, mire számíthatunk a cívisvárosi táncosoktól.

Remek lehetőség

– A professzionista standard Eb-n induló duónk, Barna Lilla és Budai Attila először vesz részt profi versenyen, számukra ez egy remek bemutatkozási lehetőség. Reméljük, pozitív képet alakítanak ki magukról. Az ő erősségük az úgynevezett tíz tánc, mikor a standardot és a latin táncokat is együtt táncolják, igazán nagy eredményeket ebben várunk tőlük. A másik magyar páros, a szentesi László Csaba és Páli Viktória a döntőbe kerülésre mindenképp esélyes, de akár a dobogóra is felérhetnek. Az Európa Kupa-résztvevő Valceres táncosainkat, a többszörös magyar latin bajnok Süttő Rolandot, illetve Tombácz Anikót is a fináléba várjuk.

Fotó: Molnár Péter

Kíváncsiak voltunk arra is, Bíró Csaba hogyan látja a tánc, mint sport helyzetét. – Egyre többen ismerik el a táncosokat sportolóként, igaz, kissé furcsállják, hogy szép ruhában, ráadásul mosolyogva adják elő produkciójukat, pedig így csak nehezebb, főként, hogy párban kell dolgozniuk. Akik kételkednek, azoknak azt ajánlom, üljenek végig egy másfél, két órás edzést, és utána már nem fognak hitetlenkedni. Ez egy sport, művészi kifejezéssel.

Izgulnak, de várják

A kontinensviadalon két magyar páros indul, köztük a debreceni Barna Lilla-Budai Attila duó. – Tíz évet töltöttünk az amatőrök között, itt volt az ideje a váltásnak. Már csak a korunk miatt is, illetve mivel kellenek az új impulzusok. A profiknál kevesebb versenyszám van, így több időnk marad a tanításra is – adott helyzetjelentést Budai Attila.

Barna Lilla elmondta, ez lesz az első komolyabb megmérettetésük a profi mezőnyben, és érthetően izgulnak, ugyanakkor már nagyon várják is. – Az Eb-n a lehető legjobb bemutatkozásban bízunk. Konkrét célunk még nincs, hiszen nem lehet mihez viszonyítani, de természetesen minél előrébb szeretnénk végezni – bizakodott Budai. Abban a páros mindkét tagja egyetértett, nem könnyű megtalálni a megfelelő társat, sok kitartásra és hasonló célokra van szükség ahhoz, hogy jól működjön együtt két táncos. – Elkerülhetetlenek a nézeteltérések, de ezeken gyorsan túl kell lendülni, különben nem megy a közös munka – vélekedett Attila, aki szerint ha valaki megnéz egy versenyt, és látja, miről is szól ez az egész, soha többé nem fog kételkedni abban, hogy a táncosok is sportolók.

Az Eb-n tíz ország 26 párosa, a kupán pedig kilenc nemzet 23 duója indul, köztük magyarokkal. Tízkor kezdődik majd a program a klubközi táncversenyekkel, délután egytől lesznek az Európa Kupa és hazai ranglistaversenyek elődöntői, 17 órától pedig a finálék.

HBN–SZADÓ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!