Sport

2017.04.23. 16:20

Mindig felállt a padlóról

Debrecen - Dallos Gyula ugyan három olimpiáról is lemaradt, nincs benne keserűség.

Debrecen - Dallos Gyula ugyan három olimpiáról is lemaradt, nincs benne keserűség.

Dallos Gyula neve fogalommá vált a hazai lovassportban. A klasszis karrierje bővelkedett a fényes sikerekben, többek között huszonöt alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, 1993-ban a dobogó legalsó fokára állhatott az Európa-bajnokságon, míg 94-ben a világbajnokságon a hetedik helyen végzett.

Nem változtatna

– Gyerekként több sportágba belekóstoltam. Először a műkorcsolyát próbáltam ki, majd a Haladásban kezdtem el futballozni, az edzőim nagyon tehetségesnek tartottak. A Vas Népe című újságban 1962-ben megjelent egy cikk arról, hogy lovasiskola alakul Szombathelyen. Ez felkeltette az érdeklődésemet, arra kértem a szüleimet, engedjenek el. Valamilyen belső hang megszólalt bennem, hogy a lóval szoros kapcsolatom lesz. Édesanyámék nem igazán örültek a döntésemnek, mivel kockázatosnak tartották, azt mondták, az állat ledobhat, megharaphat. Pályafutásom során rengeteg kudarcot is át kellett élnem. Háromszor tettem olimpiai esküt, de egyszer sem indulhattam. Úgy gondolom, kellenek az ember életében nehezebb periódusok, olyan helyzetek, amikor padlót fog, és ezekből csak lelkierőnk segítségével állhatunk fel. Szerencsére nekem mindig sikerült átlendülnöm a holtpontokon, soha nem tántorított el a kudarc. Ha újrakezdhetném a pályafutásomat, ugyanezen az úton mennék végig. Nem tudok elég hálás lenni Istennek, hogy segített nekem eldönteni, merre induljak – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Dallos Gyula.

A lovak szeretete átragadt Dallos lányára, aki jelenleg szövetségi kapitányként tevékenykedik. A remek sportember elárulta, nem ő terelgette ebbe az irányba Zsófiát. Hozzátette, elítéli azokat a szülőket, akik önmagukat akarják megvalósítani a gyermekükben.

Fotó: Matey István

Biztató jövőkép

Dallos Gyula manapság fiatalokkal foglalkozik, nemrég Debrecenben tartott edzést a helyi tehetségeknek. Adódik a kérdés, milyen adottságokkal kell rendelkeznie annak, aki szép eredményeket akar elérni?

– A lovassport azért is gyönyörű, mert két különböző alkat és akarat küzd egy nemes célért. Nehezen tanulható, rendkívül veszélyes mozgásforma. A kiváló mozgásegyensúly elengedhetetlen, a lovat muszáj kontroll alatt tartani, tisztában kell lenni, hogy mikor és mit kell jelezni neki. A harmónia elengedhetetlen, az állatot nem lehet kényszeríteni, csak késztetni. Aki fegyelmezetlen, végzetes balesetet szenvedhet. A lovagláson keresztül az életre nevelek. Az a legfontosabb, hogy a társadalom számára értékes emberek kerüljenek ki a kezem alól. Optimista ember vagyok, nekem az a bizonyos pohár mindig félig tele van. Magyarországon a kormány támogatásának köszönhetően az infrastrukturális beruházások, a művelők száma, a színvonal, az eredményesség egytől egyig javuló tendenciát mutat. A cívisvárosban is több ügyes fiatallal találkoztam. Meggyőződésem, mindig lesz olyan debreceni lovas, aki a nemzetközi elit szintjéig is eljuthat – zárta mondandóját a mesteredző.

HBN-BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!