Sport

2017.04.25. 17:27

Bíznak Erdeiben és a változásokban

Hajdú-Bihar - A térség ökölvívó szakemberei remélik, hogy a korábbi klasszis elnökként is beválik.

Hajdú-Bihar - A térség ökölvívó szakemberei remélik, hogy a korábbi klasszis elnökként is beválik.

Mint arról korábban beszámoltunk, április elsején a profik és az amatőrök között egyaránt világbajnoki címig jutott Erdei Zsoltot választották meg az ökölvívó-szövetség új elnökének. Ahogyan azt az egykori klasszistól elvárhattuk, „Madár” nagy lendülettel vetette bele magát a tennivalókba és mint nyilatkozta: „a 2020-as olimpián kisebb-nagyobb szerencsére is szükségünk lehet az éremhez, ám 2024-ben virítani kell, nincs mese” – hangsúlyozta a MÖSZ első embere, aki Csötönyi Sándor utódja lett, hozzátéve, hogy nem látja tragikusnak az utánpótlás helyzetét, de szeretnének még több gyereket megnyerni a boksz számára.

Finanszírozási gondok

A szövetségben végbe ment változásról helyi szakembereket kérdeztünk meg.

– Örülök neki, hogy Zsolt lett az elnök, egy fiatal, agilis emberről van szó, aki az ökölvívás világából érkezett az székébe, biztosan alkalmasnak bizonyul majd a posztra – fogalmazott Szabó Sándor, a DVSC bunyósainak elnöke, akitől megkérdeztük, szerinte miben kellene megújítani a bokszot hazánkban. – Nekünk a legnagyobb problémánk a felnőtt sportolók megtartása, erre nem vagyunk képesek, mivel nincs központi finanszírozás, a klubok pedig nem képesek önerőből fizetni a bunyósokat. Az utánpótlás terén már jelentős támogatást kapunk az államtól, ezen a téren az élen is vagyunk, a felnőtteknél azonban sajnos már nem. Tehát a gyerekek még mindig szeretik ezt a sportágat, de később jelentkeznek az anyagi gondok – mondta Szabó Sándor.

A Hajdúsámsoni Harangi Imre SE elnök-edzője, Máté Attila is csak jókat tudott mondani a MÖSZ első emberének személyéről, de hozzáfűzte, hogy sokkal szívesebben látta volna Erdeit szövetségi kapitányként dolgozni. – Zsolt nagyon jó szakember, igazi „munkás” srác, de itt nem elsősorban szakmai kérdéseket kell majd megválaszolnia. Ám bízom benne, hogy elnökként is megállja majd a helyét. Hogy miben kellene megújulnia az ökölvívásunknak? Ha rajtam múlt volna, én nem csináltam volna akadémiákat, csak mondjuk egyetlen egyet Budapesten. Egyszerűen nem jó, ha az olyan kis klubokból, mint a miénk, elszipkázzák a tehetséges versenyzőket, mert akkor nem marad egy etalon, egy olyan versenyző, akire felnézhetnek és követhetne a többi. Emellett csak azokat az egyesületeket kellene támogatni, ahol egyértelműen jó munka folyik. Én hoztam volna egy külföldi edzőt a sportágba, mondjuk egy üzbéget, az az ország nyolc olimpikont tudott fölmutatni legutóbb. Valljuk be, nekünk is van kitől tanulnunk! – mondta Máté.

Az egykori kiváló ökölvívó, a moszkvai olimpia bronzérmese, és a számos bokszolópalántát kinevelő Váradi János is megosztotta velünk véleményét. – Örömmel tölt el, hogy fiatal, lendületes ember került az ökölvívás élére, aki sokat szeretne tenni a sportágért, nem lebecsülve és elfeledve az elődje, Csötönyi Sándor munkáját sem! Elég sok mindenen kell majd változtatni a jövőben, Zsolt a hétvégén fog beszámolni a sportág képviselői előtt a terveiről, illetve meghallgatja azokat a gondolatokat, észrevételeket, melyek megfogalmaztak a szakemberekben. A terveket nyilván az bunyó jelenlegi tendenciáihoz kell igazítani ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a világgal.

HBN-TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!