Sport

2017.03.23. 15:40

Újra ráérzett a versenyzés ízre

Debrecen - Kathi Béla öt év után visszatért a testépítő színpadra, és már egy újabb viadalon töri a fejét.

Debrecen - Kathi Béla öt év után visszatért a testépítő színpadra, és már egy újabb viadalon töri a fejét.

Kathi Béla szinte mindent elért sportkarrierje során. A debreceni testépítő volt világ- és Európa-bajnok fekvenyomásban, magyar bajnok erős emberként, emellett nyert Superbodyt és WABBA vb-címet bodybuildingben. Ennek ellenére nagyjából fél esztendeje gondolt egy merészet, és öt év kihagyás után felkészült egy igen komoly presztízsű versenyre, az ausztrál Arnold Classicra. A március végi megmérettetésen sem vallott szégyent, ugyanis második lett a szupernehézsúlyúak között.

Kevésen múlt

A sportoló elmondta a Naplónak, miként élte meg a sikert. - Az igazság az, zavar, hogy nem nyertem - árulta el Béla. - Közel negyvenéves vagyok, a testemet nagyon megterheli a versenyzés, mert nyilván sérülékenyebb vagyok, mint korábban. De a személyiségemből kifolyólag nem tudok itt megállni. Nem is szeretnék kisebb viadalokon indulni, mert itt volt szinte az ölemben az, hogy abszolút bajnok legyek az Arnold Classicon, nagyon kevésen múlt a győzelmem. Aki végül megnyerte, ő is kiváló formát hozott, reális volt, hogy ő győzött, de az is reális lett volna, ha én lettem volna az első. Hogy a nyakadba akasztják az ezüstérmet, vagy esetleg megnyered az abszolútot, s Arnold Schwarzenegger a magasba emeli a kezedet, nagy különbség. Ez utóbbit is át szeretném élni - mondta Kathi Béla, aki ezzel elébe ment annak a kérdésünknek, valóban ez volt-e az utolsó megmérettetése.

- Újra elindulok az Arnold Classicon, ezúttal a hongkongi versenyen, melyet augusztusban rendeznek meg. Négy olyan viadal van ebben a sorozatban, amin részt vehetek európaiként, az amerikai, az ausztrál, a hongkongi és az, amelyiket az öreg kontinensen rendeznek. Ha az augusztusi verseny valami miatt nem jön össze, akkor jövőre készülök föl az amerikai, vagy az ausztrál Arnoldra. Izomtömegben még van híja a régi csúcsformámnak, nagyjából öt kilogramm hiányzik, azt nem sikerült visszaszednem a mostani versenyre - mondta a bodys.

Béla fél éve vette a fejébe, hogy elindul Melbourne-ben, s már akkor sem volt rossz formában. - Korábban is komoly edzésmunkát végeztem, mert kötelességemnek érzem, hogy jó kondiban legyek, mint edzőteremhálózatot vezető, és egészséges étterem tulajdonosa. Meg persze, mint Kathi Béla, a brand. Ezért hetven százalékos formáról tudtam 95 százalékosat hozni izomtömeg szempontjából. Szárazság terén viszont a maximumot nyújtottam, még a korábbi csúcsformámnál is jobb voltam ezen a téren.

Az élet szépségei

Felmerül a kérdés, hogyan tovább, mi lesz a forgatókönyv a következő hónapokban. - Ha nem jön össze a nyári verseny, akkor rászánok a felkészülésre még egy évet, ami egyébként egészségügyileg nem kis kockázat ebben a korban. Most is volt csípő- és deréksérülésem, combizomszakadásom, valamint rotátorköpeny-gyulladásom. Ennek ellenére muszáj indulnom, mert én szeretnék lenni itthon az egyetlen, aki ezt a versenyt szupernehézsúlyban és az abszolút kategóriában is megnyerte - fogalmazott a testépítő, aki az ausztrál városról sokat nem tudott elmondani. - Mindenki kérdezte, milyen volt Melbourne, de nem nagyon tudtam ezt megélni. Ahhoz, hogy ennyire „száraz” tudjak lenni, a verseny előtti három-négy nap a poklok pokla volt, minden perc kínlódással járt. Csütörtök este fogalmam sem volt, hogyan bírom ki szombat reggelig, de az is megfordult a fejemben, ha ki is húzom szombatig, hogyan élem túl a vasárnapi döntőt. Fizikálisan annyira kivoltam, hogy kellett egy-két nap, mire letisztult bennem az élmény. Akkor nagyon elégedett voltam a második hellyel, most azonban már nem örülök, mert több bíró is az első helyre rakott, egy borzasztóan erős mezőnyben. A lényeg, megéreztem újra a versenyzés ízét, annak ellenére, hogy már nem erről szól az életem, már más dolgok jobban érdekelnek, családot szeretnék alapítani, fejleszteni akarom a vállalkozásaimat. Sokat változtam az utóbbi években, már jobban észreveszem az élet apró szépségeit, egy jó kávézást a teraszon, vagy egy sétát a családdal. Ennek ellenére mégis zavar, hogy szinte ott volt a kezemben a bajnoki cím! Ha a harmadik vagy a negyedik helyen végeztem volna, akkor már nem érdekelne ez az egész, de így…

HBN-TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!