Sport

2017.03.30. 14:36

Akaratereje vezette a győzelmekig Balczót

Debrecen - A honi öttusa emblematikus alakja elárulta, nem azt az érzést kapta a sikerektől, amire előzetesen számított.

Debrecen - A honi öttusa emblematikus alakja elárulta, nem azt az érzést kapta a sikerektől, amire előzetesen számított.

Balczó András személyében újabb illusztris vendég érkezett szerdán a Debreceni Egyetemre. A kiváló sportember a Sport, politika, hit címet viselő előadás során többek között felelevenítette fényes diadalokban bővelkedő karrierjét, szót ejtett a családjáról, valamint útravalót is adott a jövő reménységeinek.

Csökkent a lelkesedés

– Benedek Gábor világbajnoki címet szerzett Chilében 1953-ban, ekkor döntöttem el, én is öttusázó szeretnék lenni – vágott bele a mondandójába Balczó. – Úgy voltam vele, ha neki összejött, nekem miért ne sikerülhetne? 1963-ban szereztem meg az első egyéni aranyérmemet a vb-n, majd hat évvel később már ötödször állhattam a dobogó legmagasabb fokára. Ennek ellenére nem kaptam meg azt a remélt boldogságot, amire előzetesen számítottam, így a motivációm kezdett elmúlni. Korábban nagy hóesésben is edzettem, ám ezután már a szemerkélő eső is elvette a kedvemet a tréningektől. A vetélytársaimnál nem voltam tehetségesebb, akarásból kaptam többet, amit Isten ajándékának tartok. 72-ben azzal a céllal utaztam el az olimpiára, hogy első akartam lenni. A vívást remekül kezdtem, aztán megcsillant lelki szemeim előtt a legfényesebb medália, ami görcsössé tett. Ezután lekerült rólam a mázsás teher, jött egy állapot, zsinórban adtam a találatokat, és valóra vált az álmom. Visszavonulásom után tíz esztendeig vártam arra, hogy munkát kapjak az öttusában, de senki nem keresett meg, emiatt elszakadtam a sportágtól.

Út a boldogsághoz

A klasszis gyerekkorában fontos szerepet játszott a vallás, mivel az édesapja evangélikus lelkész volt.

– Minden vasárnap a templomba kellett mennünk. Apám tót származású volt, de ezt nem negatív jelzőként értelmezem. Sokáig kételkedtem Isten létezésében, ám édesapám halála után egy belső hang azt súgta, létezik. Emiatt elkezdtem a Bibliát olvasni, és ha tehettem, ismét misékre jártam. Úgy gondolom, csak az alázatos emberek lehetnek boldogok. Akik gőgösek és büszkék, nem élhetik át ezt az érzést. Az első házasságom válással végződött, sokáig azt hittem, egyedül élem le az életemet. Második feleségemmel tizenkét gyermekünk született, szerencsére anyagi gondokkal csak nagyon ritkán kellett szembenéznünk – mesélte a Nemzet Sportolója.

Balczót arról is megkérdezték, szerinte milyen erényekkel kell rendelkeznie egy fiatal sportolónak, ahhoz, hogy a felnőttek között halmozza a sikereket.

Fotó: Matey István

– Szerintem ebben a témában sem lehet Istent megkerülni. A Teremtő azokat, akik nagyon akarnak bizonyos dolgokat, megszánja, főleg a komoly csalódások alkalmával – zárta gondolatait az egykori öttusázó.

HBN-Bíró Ádám


Név: Balczó András

Állampolgárság: magyar

Születési idő: 1938.08.16.

Születési hely: Kondoros

Sportága: öttusa

Eredményei:

  • háromszoros olimpiai bajnok (1960, 1968-csapat, 1972-egyéni)
  • tízszeres világbajnok
  • Az év férfi sportolója (1966, 1969, 1972)
  • A Nemzet Sportolója (2004)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!