Sport

2017.01.11. 13:27

Kézilabda-vb: az egyenes kieséses szakasz szinte biztos, de hogy utána mi lesz…

Debrecen - Szerencsére nem súlyos Bodó térdsérülése, ő is a csapattal tarthat a vb-re.

Debrecen - Szerencsére nem súlyos Bodó térdsérülése, ő is a csapattal tarthat a vb-re.

Párizsban, a Franciaország–Brazília össze­csapással veszi kezdetét a férfi kézilabda-világbajnokság szerdán 20.45-kor. A 24 résztvevő csapat nyolc helyszínen küzd majd, a finálét 29-én, vasárnap rendezik Párizsban.

Az együtteseket négy darab hatos csoportba sorsolták. Az A jelű hatosban a házigazda franciák mellett Lengyelország, Oroszország, Brazília, Japán és Norvégia szerepel, ők Nantes-ban vívják meg a csoportmeccseket. A „bések” közé Spanyolország, Szlovénia, Macedónia, Izland, Tunézia, valamint Angola került be, küzdelmeik helyszíne Metz lesz. A D csoportban Katar, Dánia, Svédország, Egyiptom, Bahrein, illetve Argentína küzdhet majd Párizsban. A magyar válogatott Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Chile és Szaúd-Arábia ellen harcolhatja ki Rouenban a C csoportból való továbbjutást.

A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, az 5–6. helyezettek az Elnöki Kupában folytatják a tornát.

A magyarok múlt hét végén Dániában vettek részt egy felkészülési tornán, melyen Bodó Richárd térdsérülést szenvedett. A hírek szerint szerencsére nem komoly a baj, egy kis pihentetés után a pénteki rajtra már százszázalékos állapotban lesz Bodó. A dániai Bygma Kupán egyébként remekül szerepelt a társaság, a kapitány is elégedett volt a látottakkal, ami jó előjel a vb-re nézve.

A 18 tagú honi válogatott keddre pihenőt kapott, a játékosokra szerda délelőtt még várt egy hazai tréning az Elektromos-csarnokban, ahonnan elindultak Rouen-ba.

Rajt pénteken

Javier Sabaté „fiai” számára pénteken 17.45-től indul a vb, a németek ellen. A rivális legnagyobb sztárja nem tartott a csapattal a tornára.

„Uwe Gensheimer csapatkapitány édesapja váratlan halála miatt nincs velünk, a tragédia valamennyiünket sokkolt. Akkor tér vissza a keretbe, ha késznek érzi magát” – nyilatkozta Dagur Sigurdsson szövetségi kapitány.

Második csoportmeccsüket másnap, szombaton 20.45-től vívják Nagy Lászlóék, a horvátokkal szemben. Ezen a találkozón már biztosan telt ház lesz, ugyanis a szervezők tájékoztatása szerint minden jegy elkelt erre a derbire, ahogyan a fináléra is.

Hétfőn háromnegyed hattól ismét harcba száll Magyarország, méghozzá Chile ellen. Jövő szerdán délután kettőtől Szaúd-Arábiával mérkőzünk meg, míg pénteken 20.45-től a fehéroroszokkal. A magyarok minden csoportmérkőzését a Sport1 élőben adja.

Ez lesz egyébként a 25. férfi kézilabda-világbajnokság, Magyarország számára pedig a tizennyolcadik. A résztvevők közül Németország és a svédek tartanak a legtöbb vb-nél, mindkét nemzet huszonkettedik alkalommal lehet ott a seregszemlén. A 2015-ös tornán a franciák bizonyultak a legjobbnak, az ezüstöt Katar nyerte meg, míg a dobogó harmadik fokára a lengyelek állhattak fel. Erre a vb-re a magyarok nem jutottak ki, 2013-ban, Spanyolországban azonban ott voltak, és a nyolcadik helyen zártak.

Az esélyeket tekintve talán biztosan kijelenthető, hogy meglesz a nyolcaddöntő. Az egyenes kieséses szakaszban azonban már sok múlhat azon, kivel kerülnek össze Zubai Szabolcsék. Az akarással biztosan nem lesz baj, pláne, hogy nagy valószínűség szerint ebben az összetételben ez lehet az utolsó nagy világversenye a magyaroknak. A mieink átlagéletkora több, mint harminc év. Ez a rutin szempontjából nyilván sokat jelent, csak kérdés, mennyire fogják bírni a sorozatterhelést a tapasztaltabb játékosok.

HBN–SZADÓ


A program

A magyarok csoportmeccsei

C csoport (Rouen)

  • Január 13., péntek 17.45: Németország–Magyarország (Tv: Sport1)
  • Január 14., szombat 20.45: Magyarország–Horvátország (Tv: Sport1)
  • Január 16., hétfő 17.45: Magyarország–Chile (Tv: Sport1)
  • Január 18., szerda 14 óra: Szaúd-Arábia–Magyarország (Tv: Sport1)
  • Január 20., péntek 20.45: Fehéroroszország–Magyarország (Tv: Sport1)

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!