Sport

2016.12.14. 08:32

Tipikus lány, csak nagyon erős

Darvas - Bartha Szilvia Darvasról indulva meghódította a világot, de vannak még céljai.

Darvas - Bartha Szilvia Darvasról indulva meghódította a világot, de vannak még céljai.

Mindössze 17 esztendős, de már világbajnok és világcsúcstartó, ráadásul ifjúsági korú versenyzőként a felnőttek mezőnyében is kiváló eredményeket ér el. Első ránézésre vélhetően senki sem gondolná, hogy Bartha Szilvia fekvenyomásban utasítja maga mögé a riválisait, hiszen a mosolygós leány filigrán, de sportos alkat. Természetesen a ruhaneműk takarásában nem látszik, hogy az 52 kilogrammos hölgy kidolgozott testű, kifejezetten izmos. Pedig mindössze három éve kezdte el a versenyszerű sportolást!

RG helyett fekvenyomás

– Valóban sokan meglepődnek, amikor kiderül, mit csinálok. Ha a fiúk megtudják, hogy fekvenyomok, egyből nem szórakoznak velem. De a legjobb sztori az volt, amikor a sportorvos ledöbbent, s azt javasolta, inkább ritmikus gimnasztikázzak, az a nekem való sportág – mondta nevetve Szilvi, aki elárulta, amióta jönnek a nemzetközi eredmények, egyre többen felismerik. – Darvas egy elég kis település, igazából már mindenki ismer. Nagyon aranyosak az emberek, amikor olvastak az eredményeimről a Naplóban, mindig gratuláltak.

A fiatal leány sportos élete eleinte az útkeresésről szólt, a suliban sok sportágat kipróbált, többek között kézilabdázott, focizott és atletizált, ezek közül az utóbbiban volt a legjobb, sprinterként megyei versenyeken is indult. Tesiórán rendszeresen kondizott, s mint utóbb kiderült, innen vezetett egyenes út a fekvenyomó padig. – Az osztálytársaimmal együtt a Komádiban hagyományosan megrendezendő Toldi-kondira készültünk, amit végül megnyertem. Az egyik versenyszám a fekvenyomás volt, ahol a 10 kilogrammos súlyt 111-szer nyomtam ki. Ezt követően Haraszti László, a Darvasi Erőemelő Egyesület vezetője hívott el a klubba, próbáljam ki magam köztük. Ennek immár három éve – elevenítette fel a kezdeteket a sportolónő. – Bevallom, nagyon megtetszett ez az egész miliő, ráadásul amit csinálunk, az jót tesz a testnek és a léleknek is. Ez az a sportág, illetve életforma, amit ha megszeret az ember, akkor nem tud menekülni. A versenyzés pedig mindennek a csúcsa; felemelő érzés kinyomni az adott súlyt! Természetesen az is jó, ha legyőzöm az ellenfeleket, de az a legjobb, amikor a saját célomat elérem! Világ-, Európa-, és magyar bajnoki, illetve Európa Kupa aranyérmeim vannak, s bevallom, nagyon jó nézegetni ezeket a medálokat, mert szép emlékekhez köthetők. A következő célom, hogy kijussak a jövő évi világbajnokságra, ami Prágában lesz, s a magyar bajnokságon lehet kvalifikálni. Még sok sikeres évet szeretnék eltölteni a sportágban, s most úgy érzem, addig fogom csinálni, amíg saját erőmből képes leszek eredményeket elérni! – mondta a fekvenyomó, s hozzátette, a fitnesz-világbajnok Kiss Virág a példaképe, de nagy hatással volt rá a személyes találkozásukkor az erőemelő Szabó Ágnes.

Jól tanuló világbajnok

A berettyóújfalui Bessenyei György Szakgimnázium vendéglátós szakára járó ifjú hölgy jól tanul, a 4,3-as átlaga önmagáért beszél. Szilvi állítja, nem jelent gondot összeegyeztetni a tanulást és a sportot, még annak ellenére sem, hogy heti 4-5 edzése van, amelyek általában kétórás gyakorlást jelentenek. Sőt, a sport határozná meg a jövőjét is, mivel az érettségi után szeretne személyi edző szakra járni az egyetemen.

HBN


Kifejezetten „csajos” lány

A 17 esztendős lány életéből csak a versenyszezonban maradnak ki a bulizások, ha nincsenek erőpróbák, akkor mielőtt szórakozni indul, lemegy az edzőterembe súlyokat emelni. – Amúgy ugyanolyan lány vagyok, mint a többiek, csak nekem az edzés a hobbim. Sőt, kifejezetten „csajosnak” tartom magam, szeretek vásárolni, öltözködni és persze szelfizni is, bár azt a teremben csak a munka után lehet. Szoktam főzni, de a kedvencem a „piacos” hamburger – mosolyog újfent főhősünk, aki elárulta, az edzőteremben alig akad lány, éppen ezért fiúsítva lett, ami nem jelentett különösebb problémát a számára, mivel a csapattársait gyerekkora óta ismeri.

A darvasi erős emberek pártfogója

A Darvasi Erőemelő Egyesületnek közel évtizedes múltja van, a klubot Haraszti László 2008-ban – az akkori polgármester Máté József javaslatára – hozta létre. Az erőemelésben jártas, közel 25 éve aktívan versenyző sportember az iskola pincéjében alakította ki a edzőtermet, ahová az évek során nagyjából száz sportolni vágyó járt hosszabb-rövidebb ideig. A rekorder egy 62 éves néni volt – mesélte a klub első embere. – Az önkormányzat hathatós segítségével létezhetünk, hiszen a település vezetésétől kapjuk a helyet, plusz a versenyeztetésünket is támogatják. Persze mi is mindent megteszünk a jobb körülményekért, kalákában szépítjük a termünket évről évre. Jelenleg mintegy 20 fős a létszámunk, ebből a csapatból hárman, Bartha Szilvia, Zsila Róbert és én nemzetközi versenyeken indulunk, míg nyolcan a hazai viadalokon mutatják meg erejüket. Az eredményességünkről mindent elmond, hogy nagyon ritka az olyan megmérettetés, ahonnan érem nélkül tér haza valaki – fogalmazott Haraszti László, aki kiemelte, nagyon jó kapcsolatot ápolnak az Ungai János által vezetett berettyóújfalui Bihari Szabadidő és Sportegyesülettel, akik nagy segítséget nyújtanak a világversenyek során.

A darvasi klub 45 esztendős első embere kitért Bartha Szilviára is. – Az eddigi legjobb tanítványom! Jó a fizikuma, de ami talán még ennél is fontosabb, fejben rendkívül erős! Sportberkekben van egy mondás: „megcsinálja vagy megszakad”. Nos, Szilvia erre a legjobb példa, sokszor előfordul, hogy nekem kell visszafognom, mert annyira menne előre. Egyhónapos edzés után 35 kilogrammot nyomott, most pedig – három év elteltével – a GPA-IPO Európa Kupán a -52 kg-osok mezőnyében 62,5 kilogrammal állított fel új ifjúsági világcsúcsot a szervezeten belül. Garantált a fejlődése, edzésen már most kinyomott 67,5 kilót, nagyon bízom benne, hogy jövőre már a 70 kilogramm sem lesz álom, talán éppen a világbajnokságon teljesíti – tekintett előre az edző, aki a már említett Európa Kupán a masters II (45-49 év) kategória -110 kg-os mezőnyében 200 kg-mal diadalmaskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!