Sport

2016.12.20. 19:29

Magyar sikerek is akadtak - Sportvisszatekintő 2016-ra, első rész

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az év elején mérkőztek meg a pólósok, a kézisek, a futsalosok és az atléták is.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az év elején mérkőztek meg a pólósok, a kézisek, a futsalosok és az atléták is.

Lassan ismét a hátunk mögött hagyunk egy újabb évet. A sport világában is emlékezetes marad 2016, számos fontos esemény történt az idén, voltak Eb-k, világbajnokságok, olimpiát is rendeztek. A napokban sorra vesszük a főbb történéseket, három havi etapokra bontva.

Kezdjük a sort a 32. férfi vízilabda-Európa-bajnoksággal, melyet Belgrádban tartottak január 10. és 23. között. Érdekesség, hogy ez volt az első kontinensviadal, melyen 16 csapat vett részt. A címvédő szerb válogatott nyerte meg a tornát, Montenegró lett a második, míg Magyarország bronzérmet szerzett, miután a harmadik helyért folyó küzdelemben 13–10-re legyőzte a görögöket.

A 2016-os férfi kézilabda-Európa-bajnokságot Lengyelországban rendezték meg január 15. és 31. között. A francia válogatott várhatta címvédőként a küzdelmeket, végül a németek nyerték meg az Eb-t. Magyarország a D csoportból továbbjutott a középdöntőbe, ahol nulla ponttal zárt, és végül a 12. helyen végzett.

A magyar sportújságírók 2015-ben Cseh Lászlót, Hosszú Katinkát és a labdarúgó-válogatottat szavazták meg az év legjobb sportolójának, illetve csapatának. A legjobb edző Dárdai Pál lett. Szepesi György és Károlyi Béla életműdíjat kapott. Az elismeréseket a Nemzeti Színházban megtartott gálaesten adták át 2016. január 14-én.

Újra az Eb-n

Szerbiában, Belgrádban csaptak össze Európa legjobb futsalcsapatai február 2. és 13. között.

Fotó: Derencsényi István, archív

Az Európa-bajnokságon 12 együttes vett részt, köztük a magyarok is, akik 2010 után lehettek ismét ott az Eb-n. A válogatottakat négy háromcsapatos csoportba sorsolták. Trencsényi Jánosék a B jelű hármasban küzdöttek az ukránokkal és a spanyolokkal, és végül nem jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba. A tornát Spanyolország nyerte, immár 7. alkalommal.

Budapest volt a házigazdája a férfi jégkorongozók olimpiai selejtező tornájának: a harmadik fordulóban a házigazda magyar válogatott szétlövéssel kikapott Lengyelországtól, így kiesett.

Történelmi érem

Debrecenre figyelt az egész műkorcsolyás és jégtáncos világ, a cívisváros volt ugyanis a házigazdája a junior-vb-nek március 14-től 20-ig. A Főnix Csarnokban tartott csúcseseményen mutathatta meg magát a feltörekvő nemzedék, köztük több magyar tehetség.

A 2016-os fedett pályás atlétikai világbajnokságnak Portland adott otthont március 17. és 20. között. A férfiaknál és a nőknél is 13-13 versenyszámot rendeztek. A magyar csapat egyetlen érmét Márton Anita súlylökő szerezte, aki a dobogó második fokára állhatott fel. Az 1999-es világbajnokság óta ez volt az első magyar éremszerzés a fedett pályás vb-ken. Márton az első sorozattól kezdve végig dobogós helyeken állt, utolsó dobásával, mely fedett pályás országos csúcs volt, át is vette a vezetést, végül csak az amerikai Michelle Carter előzte meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!