Vízilabda Eb – Bronzérmes a Benedek-csapat

Akt.:
Belgrád, 2016. január 23. Kis Gábor örül a góljának a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság bronzérméért játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen 2016. január 23-án. A magyar válogatott 13-10-re nyert.
Belgrád, 2016. január 23. Kis Gábor örül a góljának a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság bronzérméért játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen 2016. január 23-án. A magyar válogatott 13-10-re nyert. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belgrád – A magyar férfi vízilabda-válogatott bronzérmet szerzett a belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon: Benedek Tibor együttese a szombati zárónap helyosztóján 13-10-re győzte le a tavaly vb-harmadik görög csapatot.

Mivel a magyar együttes elődöntőbeli vereségével lemaradt a szerb fővárosban megszerezhető egyetlen olimpiai kvótáról, így áprilisban a Triesztben sorra kerülő kvalifikációs tornán szerezheti meg a riói indulási jogot. A 12 csapatos viadalról – amelynek sorsolását 21 órától rendezik Belgrádban – négy válogatott jut ki az olimpiára.

A magyar férfiválogatott 24. érmét szerezte az Európa-bajnokságok történetében, 12 győzelem és hat második hely után hatodik alkalommal lett bronzérmes.

Eredmények:

férfiak, bronzmérkőzés:

Magyarország-Görögország 13-10 (4-2, 4-2, 2-1, 3-5)

Belgrád, Kombank Aréna, v.: Schwartz (izraeli), Koganov (azeri)
gólszerzők: Vámos 3, Decker, Manhercz, Bátori, Hárai, Hosnyánszky 2-2, illetve Vlahopulosz 4, Murikisz, Afrudakisz 2-2, Geniduniasz, Funtulisz 1-1

A két csapat már a nyitófordulóban is találkozott, akkor egy fordulatos csoportmérkőzésen – többször is két góllal vezetett a Benedek-legénység – 8-8-as döntetlen született.

Jól kezdett a magyar válogatott, az első támadásból Vámos Márton akcióból, a másodikból pedig Decker Ádám fórból volt eredményes. A görögök a kettő között egy szerencsésen megpattanó lövésből voltak eredményesek. Az újabb magyar létszámfölényt Hosnyánszky Norbert értékesítette (3-1), majd Manhercz Krisztián mutatta be az elődöntőben már alkalmazott, a rövid sarokra visszahúzott lövését (4-1). A görögök emberelőnyből szépítettek egy perccel a negyed vége előtt, s ugyan az utolsó másodpercekben hat az öt ellen támadhatott a magyar csapat, az eredmény nem változott.

A második felvonás elején újfent Deckerre játszottak ki egy emberelőnyt (5-2), a túloldalon a görögök is fórból voltak eredményesek. A magyarok hatalmas füttykoncertben támadhattak, Vámost azonban ez nem zavarta meg, akcióból bombázott a hálóba (6-3). Az ellentámadásból ő maga szerzett labdát, Varga Dániel indítása után pedig a megúszó Hárai Balázs növelte négyre a különbséget (7-3). A kapuban Nagy Viktor ezúttal is remekül védett, támadásban pedig újra Manhercz értékesítette a fórt (8-3). Egy perccel a játékrész vége előtt létszámfölényben csökkentette hátrányát a rivális.

A nagyszünet után rögtön előnybe kerültek a görögök, de Vámos ezúttal védekezésben nyújtott parádésat. Egy labdaszerzés után három magyar két görögre vihette a labdát, a befejező pedig Bátori Bence volt (9-4). A görögöknek továbbra is csak fórból volt esélyük, de a létszámfölény kínálta alkalmat a magyarok is jól használták ki, így nem csökkent a különbség (10-5). A negyed hajrájában mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek.

A magyarok szempontjából az Eb utolsó negyede egy Bátori-góllal indult, majd a görögök két emberelőnyt értékesítve csökkentették négygólosra a különbséget (11-7). Hárai remek centermunkája után visszaállt a különbség, majd Hosnyánszky bombája után már féltucat gólnyi volt a két csapat között (13-7). Az utolsó két percre Bisztritsányi Dávid állt a kapuba, aki tehetetlennek bizonyult Hrisztosz Afrudakisz hatalmas lövésével szemben, majd egy magyar kézen megpattanó labda járt túl az eszén (13-9). A fiatal kapus néhány pillanat múlva újabb peches gólt kapott, ezúttal a kapufáról a fejére, onnan pedig a hálóba pattant a labda, ez volt magyar szempontból az Eb utolsó jelenete.


Belgrád, 2016. január 23. A bronzérmes magyar csapat a dobogón a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság ünnepélyes eredményhirdetésén 2016. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Belgrád, 2016. január 23. A bronzérmes magyar csapat a dobogón a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság ünnepélyes eredményhirdetésén 2016. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd ©

“Tudtuk, hogy jó emberhátrányos védekezésre van szükségünk a görögök ellen, de ez csak másodlagos. A lényeg a szívekben van” – mondta a mérkőzést közvetítő M4 Sport csatornán a magyarok szövetségi kapitánya, Benedek Tibor.

“Jobb az első helyért játszani, de nem vagyok elégedetlen – tette hozzá -, mert igazi csapattá váltunk, és ezt eredménnyel is bizonyítottuk. Ez erőt adhat, hogy kivívjuk az olimpiai szereplést.”

korábban:

férfiak:

a 11. helyért:

Németország-Hollandia 9-7 (2-1, 3-4, 2-1, 2-1)

a 9. helyért:

Franciaország-Románia 12-6 (6-1, 2-1, 2-1, 2-3)

a 7. helyért:

Horvátország-Oroszország 13-5 (2-0, 3-3, 4-1, 4-1)

az 5. helyért:

Spanyolország-Olaszország 8-7 (2-1, 4-2, 1-3, 1-1)

később:

döntő:

Szerbia-Montenegró 17.45

– MTI –


Vízilabda Eb – Benedek Tibor szerint jó úton halad a csapat
Budapest – Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint jó úton halad a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely harmadik lett a belgrádi Európa-bajnokságon.