Sport

2016.12.06. 15:00

Érmeket és feleséget szerzett

Debrecen - Az ötkarikás játékokon szerzett élményeit osztotta meg Imre Géza a Debreceni Egyetemen.

Debrecen - Az ötkarikás játékokon szerzett élményeit osztotta meg Imre Géza a Debreceni Egyetemen.

Imre Géza, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőrvívó tartott előadást a Debreceni Egyetem Aulájában kedd délelőtt. A rendezvényt a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja, a Sportgazdasági és-menedzsment Tanszék valamint a Magyar Olimpiai Bizottság közösen szervezte.

– Harminchárom éve vívok, huszonhárom esztendeje pedig a válogatott tagja vagyok. Negyvenkét évesként én voltam a magyar keret legidősebb tagja Rióban – sorolta a tényeket Imre Géza. – Még 1996-ban, Atlantában volt az első olimpiám. Az ünnepélyes megnyitó másnapján volt a versenyünk, és végül a harmadik lettem. Mivel érmes lettem, ottmaradhattam a helyszínen, s ez volt életem egyik legjobb döntése. Ott voltam a női kézilabdásaink mérkőzésén is, ahol megismertem Kökény Beát, aki később a feleségem lett.

Szigorú biztonsági intézkedések

A sportoló elmondta, az olimpiai faluban komolyan vették a résztvevők biztonságát, így nem volt egyszerű bejutni. – Az atlantai falu nagyon hasonlított egy egyetemi campus felépítéséhez, annyi különbséggel, hogy biztonsági kapukkal és ujjlenyomat-olvasókkal volt felszerelve. Utólag tudtuk meg, hogy korábban robbantottak az olimpia helyszínén, és amiatt volt a nagy elővigyázatosság. Akkoriban a falu éttermében még nagyon finom ételeket főztek, de sajnos ez megváltozott – idézte fel emlékeit Imre Géza párbajtőrvívó.

A kedvenc helyszín, Athén

Miután a 2000-ben Sydneyben rendezett világversenyről lemaradt, minden erejével az athéni olimpiára koncentrált. – Korábban már jártam Athénban, de ahhoz képest megszépült. Nem az olimpia tette tönkre a görögöket, már azelőtt elkezdődött a hanyatlás. A falu a városon kívül volt, és egy marsbéli tájat idézett a sok vörös homokkal, ugyanis a füvesítésre már nem volt idő – részletezte a vívó. – A csapatversenyben másodikak lettünk, és annak ellenére is ez volt a kedvenc olimpiám, hogy lecseréltek, és nem küzdhettem tovább. Szurkolni azonban ottmaradtam.

Rengeteg néző előtt versenyeztek

– A következő két ötkarikás játékokon, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is hatalmas tömeg előtt vívtunk. Igaz, az előbbi azért volt, mert sok embert kivezényeltek. Az olimpiai faluban érdekes emberekkel találkoztam, jó volt elismert sportolók között élni. Mindkét helyszínen szigorú előírások voltak, Londonban be sem lehetett jutni más sportágak mérkőzéseire – mesélte Imre Géza.

Nem tették magasra a lécet

Az olimpikon kifejtette, tavasszal járt Rióban, ám akkor még a falu borzalmas állapotban volt, földutak voltak mindenfelé. – Nem volt túl magasan a léc, Budapest könnyen megugorja, ha elnyeri a rendezés jogát. A közbiztonság csapnivaló volt, igaz, egy sportoló sem sérült meg, ám többeket megloptak. A résztvevőket és a helyszíneket katonák őrizték, de egy hajléktalan bejutott közénk, s csak vacsora után távozott. Gyönyörű helyen laktunk, park volt a falu közepén, meg pálmafák, csak annyi volt a probléma, hogy mindig elromlott valami – emlékezett vissza Imre Géza, aki az előadása végén megmutatta a Rióban szerzett érmeit, amelyeket közelről is meg lehetett nézni.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!